Partidul Liberal cere condiţii ca diaspora să poată vota fără impedimente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidul Liberal solicită crearea condiţiilor pentru diasporă ca aceasta să poată vota fără impedimente la alegerile parlamentare din 24 februarie. Într-o conferinţă de presă, liderul PL, Dorin Chirtoacă, a lansat un apel către toate forţele proeuropene să facă presiuni asupra guvernării ca să permită cetăţenilor aflaţi peste hotare să voteze şi cu paşaportul expirat sau cu buletinul de identitate.

De asemenea, liderul PL susţine că peste hotare este necesar să fie deschise suplimentar cel puţin 50 de secţii de votare şi să fie suplinit personalul în secţiile de votare din diasporă ca să se evite formarea de rânduri în condiţiile în care vor fi mulţi alegători, transmite IPN.

Dorin Chirtoacă susţine că Partidul Liberal va avea la alegerile parlamentare cel puţin doi candidaţi din rândul diasporei în circumscripţia naţională. Iar în circumscripţia uninominală Europa de Vest PL îl va avea ca şi candidat pe Vasile Calmaţui, care reprezintă diaspora din Franţa. Şi în celelalte circumscripţii de peste hotare partidul urmează să numească candidaţi care, de asemenea, vor proveni din rândul cetăţenilor aflaţi peste hotare.

Potrivit liderului PL, toate formaţiunile proeuropene neglijează de fapt diaspora prin faptul că nu au pe lista naţională, cât şi în circumscripţiile uninominale candidaţi care să fie din rândul diasporei. 

„Diaspora este acea forţă din societate care a permis, în toate alegerile din 2009 încoace, înclinarea balanţei în favoarea forţelor proeuropene, iar dacă n-ar fi fost votul diasporei, alegerile nu ar fi fost câştigate de partidele proeuropene. Noi datorăm foarte mult diasporei, aceasta întreţine Republica Moldova, deoarece transferă anual aproximativ un miliard de euro. Fără aceşti bani, Republica Moldova nu ar supravieţui şi ar falimenta”, a mai declarat Dorin Chirtoacă.

Vasile Calmaţui, candidat al Partidului Liberal pe circumscripţia nr. 50, a menţionat că mulţi cetăţeni care sunt peste hotare au şi paşapoarte româneşti şi din acest motiv nu şi-au reînnoit paşapoartele moldoveneşti expirate. Vasile Calmaţui i-a îndemnat pe cei care au paşapoartele expirate  să le reînnoiască până la alegeri.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite