Partidul lui Dodon condamnă decizia Curţii Constituţionale prin care a fost anulată legea ce oferea statut special limbii ruse: „Este motivată politic”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon

Partidul Socialiştilor, condus de ex-preşedintele ţării Igor Dodon, condamnă decizia Curţii Constituţionale de joi, 21 ianuarie, de a anula legea prin care limba rusă devine limbă de comunicare în relaţia cu statul, la fel ca şi limba română.

„Considerăm că această decizie este motivată politic şi nu corespunde cu spiritul statului de drept, care trebuie să fie respectat de reprezentanţii sistemului judiciar şi cu atât mai mult de judecătorii Curţii Constituţionale a ţării”, se spune într-o declaraţie de presă a PSRM.

Potrivit socialiştilor, „nu este pentru prima dată când Curtea Constituţională a Republicii Moldova aprobă decizii părtinitoare din punct de vedere politic, anulând legile şi deciziile autorităţilor alese democratic”. 

„Prin astfel de decizii, Curtea Constituţională subminează una dintre cele mai importante fundamente ale unui stat democratic – principiul separării puterilor. Atunci când a fost luată decizia asupra Legii privind funcţionarea limbilor, judecătorii Curţii Constituţionale au creat o situaţie flagrantă care a contribuit la încălcarea drepturilor cetăţenilor Republicii Moldova, creând inegalităţi şi divizînd oamenii în funcţie de limbă şi etnie. Prin decizia sa, Curtea Constituţională readuce ţara noastră în atmosfera de ură interetnică de la sfârşitul anilor ’80 – începutul anilor ’90. Decizia Curţii Constituţionale va avea cel mai negativ impact asupra procesului de soluţionare a problemei transnistrene, aprofundînd neîncrederea între cele două maluri ale Nistrului”, spun socialiştii.

Remarcăm că Legea a fost deja examinată de două ori de către Curtea Constituţională în decembrie 2020, care a refuzat apoi suspendarea funcţionării sale. Pe site-ul Curţii Constituţionale s-a menţionat că această „decizie este definitivă şi nu poate fi atacată”. Ne uimeşte memoria scurtă a judecătorilor Curţii Constituţionale, care şi-au neglijat propriile hotărâri, adoptate în urmă cu două luni.

Partidul Socialiştilor este atât de supărat pe decizia Curţii încât a anunţat despre o reformă necesitatea undei reformei constituţionale: „Domeniul de aplicare al competenţelor Curţii Constituţionale trebuie să se limiteze la interpretarea Constituţiei ţării şi să fie de natură recomandativă.”

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite