Partidul Comuniştilor pledează contra modificării sistemului electoral. Voronin: Va agrava problemele existente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă
FOTO arhivă

Partidului Comuniştilor din Republica Moldova nu va vota în Parlament modificările la Codul Electoral propuse de către Partidul Democrat, care prevăd introducerea sistemului de vot uninominal. Declaraţia a fost făcută vineri, 17 martie, de către liderul PCRM, Vladimir Voronin, în cadrul unui briefing de presă, transmite IPN.

„Trecerea la sistemul electoral majoritar, în opinia noastră, va agrava problemele existente şi va da naştere unor probleme noi. Mituirea alegătorilor şi a deputaţilor aleşi va putea fi făcută mult mai uşor, ceea ce poate conduce la concentrarea întregii puteri a statului în mâinile unui grup restrâns de persoane, care astăzi pe toate căile împing aceste modificări în Codul Electoral. Folosirea resursei administrative se va face în proporţii şi mai mari şi ea va începe la etapa de înregistrare a candidaţilor”, a spus liderul PCRM.


La acelaşi briefing de presă, deputatul PCRM Oxana Domenti a anunţat că fracţiunea comuniştilor a înregistrat în Parlament o iniţiativă legislativă prin care solicită de stopeze majorarea preţurilor la serviciile medicale operate recent de către Guvern.

Amintim că liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a anunţat luni, 6 martie, despre iniţierea unei campanii de informare privind necesitatea implementării sistemului electoral uninominal, ce presupune ca toţi deputaţii să fie aleşi nu pe liste de partid, precum este acum, dar pe circumscripţii uninominale. 

Intenţia lui Plahotniuc a fost criticată de către Igor Dodon, Maia Sandu, Andrei Năstase, Sergiu Mocanu şi chiar colegul de guvernare a democratului, liberalul Mihai Ghimpu. Inclusiv mai multe ONG-uri s-au expus împotriva acestei iniţiative.

   

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite