Partidele de stânga critică ideea PDM de a întocmi lista de candidaţi pentru alegerile parlamentare în cadrul unui scrutin intern

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unul dintre marşurile comuniştilor. FOTO Tudor Iovu
Unul dintre marşurile comuniştilor. FOTO Tudor Iovu

Comuniştii şi alţi adepţi ai formaţiunilor politice de stânga au criticat demersul Partidului Democrat de a-şi desemna candidaţii în baza unor alegeri interne. Cei mai acizi au fost membrii PCRM, care au acuzat democraţii de faptul că timp de cinci ani „au stat cu spatele la alegători şi au promovat o politică de tip închis“. În replică, PDM susţine că reacţia PCRM a demonstrează că a intrat în panică.

Într-o declaraţie a PCRM, PDM este acuzat că în ultimii cinci ani a stat cu spatele la popor şi a promovat o politică de tip închis, iar acum a decis să creeze iluzia transparenţei şi democratizării, încercând să ascundă de societate scopul real al acestei tehnologii electorale, relevă IPN.

„Intenţia democraţilor este simplă: crearea unor liste a potenţialilor alegători ai PDM, plata pentru semnătură a câte 200-300 de lei şi promisiunea de a plăti dublu în cazul în care aceştia vor vota pentru democraţi în scrutinul parlamentar din 30 noiembrie”, menţionează comuniştii. PCRM susţine că PDM niciodată nu şi-a ascuns instrumentele electorale de bază – cumpărarea voturilor, utilizarea resurselor administrative şi falsificarea rezultatului alegerilor.

„Cumpărarea deputaţilor, a consilierilor locali, dar şi a alegătorilor, sunt principalele instrumente utilizate de această formaţiune”, notează PCRM. Formaţiunea comunistă susţine că democraţii nu-i convoacă pe cetăţeni pentru a le propune un program de dezvoltare a Moldovei, ci ca să-i corupă nominal şi să falsifice alegerile.

Partidul Democrat a anunţat zilele trecute că pe 28 septembrie membrii şi simpatizanţii pot alege candidaţii pentru viitoarea listă electorală a partidului.

„Din momentul în care am anunţat lansarea alegerii deschise a candidaţilor PDM, Partidul Democrat s-a aşteptat ca unii, cărora le place să deţină monopolul politic, să atace ideea de a le da oamenilor simpli mai multă putere de decizie. Reacţia PCRM e tipică pentru această formaţiune bazată pe dictatura internă de partid şi de la care au plecat toţi cei competenţi în formularea mesajelor. Reacţia PCRM demonstrează că acest partid a intrat în panică, pentru că mulţi dintre foştii lor simpatizanţi ar putea participa la alegerile deschise, pe care PDM le organizează în 28 septembrie“, susţin în replică democraţii.

Mai mult, liderii PD aşteaptă scuze publice de la comunişti.

Şi controversatul politician Renato Usatâi, cu viziuni proruseşti, a acuzat că prin această iniţiativă, dar şi altele, PD, alături de partenerii de guvernare, vor să amână alegerile din noiembrie.

Într-o ieşire publică, Sergiu Coropceanu, secretarul general al PSD, a declarat că ideea PD este menită să ducă în eroape cetăţenii. „Atât PDM, cât şi PLDM au înţeles că oamenii nu mai pot fi cumpăraţi cu sare şi orez, pe care l-au împărţit pe parcursul verii, produse furate din donaţiile străine, şi acum vin cu noi improvizaţii în faţa alegătorilor“, adaugă acesta.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite