„Parteneriat de sânge“ România-Republica Moldova, cu ochii la Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu şi Nicolae Timofti s-au strâns în braţe prieteneşte FOTO Preşedinţia Republicii Moldova
Traian Băsescu şi Nicolae Timofti s-au strâns în braţe prieteneşte FOTO Preşedinţia Republicii Moldova

Preşedintele român Traian Băsescu a declarat, ieri, la Chişinău, că Republica Moldova nu are o alternativă la drumul european, iar România rămâne avocatul integrării ţării noastre în Uniunea Europeană.

Traian Băsescu a fost întâmpinat la Reşedinţa de Stat de Nicolae Timofti cu onoruri militare. Cei doi oficiali s-au îmbrăţişat prieteneşte pe covorul roşu, în timp ce câteva zeci de simpatizanţi, în mare parte vârstnici, scandau: „Unire!“. „Traian Băsescu este preşedintele tuturor românilor“, ne-a spus Mihai Marula, un pensionar din Străşeni, ţinând în mâini un steag tricolor. „Vreau să-i transmit bun venit şi sper ca într-o zi să dispară graniţa de la Prut, căci pământul acesta e românesc. I-am adus şi un mic cadou - un CD cu cântece de suflet compuse de mine“, a mărturisit preotul Valeriu Golban.

La capătul opus al străzii, câţiva comunişti şi aşa-numiţi patrioţi ai Moldovei l-au huiduit pe oaspetele de la Bucureşti. „Băsescu trebuie să înţeleagă că n-a venit într-o provincie a României şi că poate fi întâmpinat şi cu proteste, nu doar cu flori. Moldova e o ţară independentă“, s-a indignat Ivan Muntean, preşedintele asociaţiei „Eu sunt moldovan, eu grăiesc moldoveneşte“, fratele unui deputat comunist.

După ce a depus flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, oficialul român a făcut şi o tradiţională baie de mulţime printre sutele de oameni care-l aşteptau peste drum. Spre disperarea agenţilor de pază, el a dat mâna cu toată lumea, iar câţiva simpatizanţi înflăcăraţi au reuşit chiar să-l pupe şi să-l îmbrăţişeze.

Locul Moldovei, doar în UE

Pe parcursul zilei, liderul de la Cotroceni s-a întâlnit cu omologul său moldovean Nicolae Timofti, cu premierul Iurie Leancă, cu preşedintele Parlamentului Igor Corman, cu primarul Chişinăului Dorin Chirtoacă şi cu liderii principalelor formaţiuni politice, cu excepţia Partidului Comuniştilor.

Preşedintele român a explicat că a venit la Chişinău într-un moment extrem de important pentru viitorul Republicii Moldova. După trei ani de negocieri, ţara noastră se pregăteşte de parafarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, eveniment ce urmează să aibă loc la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, în luna noiembrie.

Traian Băsescu a promis că România va rămâne un avocat fără rezerve al apropierii Moldovei de UE, respectându-i, totodată, neutralitatea militară, şi s-a arătat convins că moldovenii nu-şi doresc să facă parte din Uniunea Euroasiatică.  

„Nu vor fi provocări din partea Moscovei“

„Republica Moldova nu are o alternativă la drumul european. Nu am constatat în toată istoria acestui pământ o altă locaţie decât cea europeană. Poporul acestei ţări este un popor latin. N-am văzut cetăţeni ai Republicii Moldova cu ochii oblici. Chiar dacă numărul de ONG-uri pro-asiatice evoluează prolific în Republica Moldova, sunt convins că opţiunea majorităţii populaţiei va fi integrarea europeană“, a declarat şeful statului vecin.

El a remarcat că în România, indiferent de tipul partidelor, a fost o unanimitate politică privind integrarea în UE. „Aici, se pare că în ultimele luni apare o opoziţie internă, deşi vă rog să vedeţi filmările cu mine şi fostul preşedinte Vladimir Voronin. Împreună vorbeam de drumul european, tot aici, la Chişinău. Înţeleg că domnul Voronin a uitat că s-a născut la Dubăsari şi că nu a putut trece Nistrul să vadă mormântul parinţilor săi când era şeful acestui stat“, l-a apostrofat Băsescu pe liderul comuniştilor moldoveni.

Totuşi, şeful statului român nu crede că Moscova va pune la cale anumite provocări în ajunul reuniunii de la Vilnius: „Moscova este capitala unei ţări care se respectă prea mult ca să vină în zona provocărilor organizate şi susţinute de stat“.

„Provocări pot fi, dar vom rezista prin consecvenţa noastră, prin promovarea politicii de guvernare orientată spre integrarea europeană“, a dat asigurări Nicolae Timofti.


Burse, poduri şi gazoducte

Oficialii au discutat un şir de proiecte comune. În primul rând, este vorba de gazoductul Iaşi-Ungheni, crucial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, construcţia căruia urmează să înceapă la sfârşitul lui august. România va contribui financiar cu 9 milioane de euro, din contul celor 100 de milioane promise încă în 2010.

„Dacă cineva îşi imaginează că acel ajutor nerambursabil poate fi pus într-o dubă şi trimis la Chişinău, se înşeală. România acordă această sumă în condiţiile în care se acordă bani în UE, adică se aprobă proiecte, se organizează licitaţii şi se fac decontări“, a explicat Traian Băsescu întârzierea.

Noi avem un parteneriat de sânge, pentru că aşa ne-a lăsat Dumnezeu. Nu putem să fim decât alături de Moldova.   Traian Băsescu, preşedintele României Între ţările noastre există o relaţie de frăţietate şi acest sentiment îl am şi acum. Nicolae Timofti, preşedintele Moldovei

Alte trei proiecte energetice moldo-române care ar urma să prindă contur anul acesta sunt liniile de înaltă tensiune Bălţi-Suceava, Ungheni-Iaşi-Străşeni şi Goteşti-Fălciu. Preşedinţii au vorbit şi despre necesitatea construcţiei unor noi poduri peste râul Prut şi s-au înţeles să rezolve cât mai curând problema retransmisiunii TVR pe teritoriul Moldovei.

De asemenea, Traian Băsescu a anunţat că România va majora numărul burselor oferite tinerilor basarabeni, de la 5.500 la 6.000, începând cu anul şcolar 2014-2015. „Mă gândeam ce bine e să fii preşedinte, că eşti generos pe banii altora. Facem gazoductul din banii noştri, burse se dau mai multe tot din banii noştri. Păcat că Guvernul anterior nu a reuşit să facă nimic. La câte declaraţii au fost în ultimii nouă ani, moldovenii erau mai bogaţi decât Qatarul“, a comentat premierul român Victor Ponta.

Relaţii speciale, dar şi probleme la vize şi permise de mic trafic

Directorul Centrului Român pentru Politici Europene, Cristian Ghinea, susţine că vizita lui Traian Băsescu are două mize: criza politică de la Chişinău, care pare că s-a calmat, şi parafarea Acordului de Asociere cu UE, în toamnă. Aceasta este o etapă intermediară înainte de semnarea şi de intrarea în vigoare a documentului, care se va concretiza în 2015.

Politologul observă că Traian Băsescu i-a dat o replică foarte bună lui Vladimir Voronin, care „şi-a schimbat opinia ca o vuvuzea după cum bate vântul şi promovează acum proiectul euroasiatic - o idee în capul lui Putin“. „Trebuie să fim foarte atenţi ce se întâmplă cu Ucraina. Atâta timp cât această ţară nu aderă la pactul euroasiatic, Republica Moldova este la adăpost, întrucât nu poţi face uniunea cu Rusia peste Ucraina“, conchide expertul.

„România a confirmat prin vizita preşedintelui Traian Băsescu că relaţia specială, pe drept cuvânt frăţească, dintre cele două state româneşti nu se schimbă în funcţie de culoarea politică sau de structura garniturilor guvernantale de la Bucureşti şi Chişinău. Sunt legături profunde, indisolubile, pe care nimeni nu le poate zdruncina. Dar avem nevoie de continuitate şi de seriozitate în tot ceea ce întreprindem împreună“, este de părere publicistul Vitalie Ciobanu, redactor-şef al revistei „Contrafort“.

Valeriu Ostalep, ex-viceministru de Externe în timpul guvernării comuniste, îi sugerează lui Traian Băsescu să renunţe la cuvinte mari şi să facă lucruri palpabile pentru basarabeni. „Să lase geopolitica şi să rezolve nişte probleme elementare. În primul rând, să simplifice procedura de obţinere a vizei româneşti. Dacă nu o poate aboli, măcar să nu fie o procedură umilitoare, cu cozi interminabile la consulate şi dovada deţinerii celor 500 de euro. La fel, să soluţioneze problema permiselor de mic trafic la frontieră, care nu sunt eliberate de aproape un an“, spune diplomatul.

În context, Traian Băsescu a explicat că procesul a fost sistat din motive birocratice, pentru că România a fost obligată să treacă la acte cu date biometrice, şi a promis că acesta va fi reluat în cel mult o lună.


Citeşte mai multe despre vizita lui Traian Băsescu la Chişinău

Traian Băsescu, la Chişinău, unei tinere care l-a întrebat despre unire: „Cereţi-o şi o vom face“

Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit, miercuri, la Chişinău, cu reprezentanţi ai societăţii civile din ţara vecină, o tânără spunând că ar trebui făcută unirea pentru a rezolva mai repede integrarea în UE a Republicii Moldova. Şeful statului român a replicat: „Domnişoară, cereţi-o şi o vom face“.

„Nicio palmă de pământ nu se cedează”. Traian Băsescu a vorbit societăţii civile despre justiţie, unire şi „muzica dulce”

Traian Băsescu şi-a încheiat vizita în Republica Moldova cu o întrevedere de mai bine de o oră cu exponenţii societăţii civile. La eveniment s-au adunat oameni de artă şi cultură,  funcţionari şi lideri politici, directori de ong-uri şi mulţi alţii care au adresat întrebări preşedintelui român.

EDITORIAL Alina Ţurcanu: Declaraţii de iubire, promisiuni şi aşteptări

Să dea Domnul să se împlinească şi cele făgăduite acum, dle preşedinte Băsescu! Important e să reuşiţi într-un un an şi jumătate cât veţi mai fi la cârma României. Asta ca să aveţi ce spune la spovedania de sfârşit de mandat pe care ne-aţi promis-o - mai în glumă, mai în serios - când v-am întrebat ce vă reproşaţi că n-aţi reuşit să faceţi pentru basarabeni în cei opt ani la putere.

EDITORIAL Cristi Dumitru: Mitul celor 5000 de burse acordate de statul român tinerilor basarabeni. De ce se ceartă Ponta şi Băsescu pe un subiect care nu există

Am tot văzut astăzi prin media contrele referitoare la numărul de burse pe care statul român ar trebui să-l acorde studenţilor basrabeni. Preşedintele a supralicitat pe un subiect care i-a adus constant popularitate, iar Primul Ministru a taxat rapid promisiunea de mărire a numărului de burse, pe motiv că e uşor să vorbeşti pe banii altora.

Primarul Chişinăului l-a primit pe liderul român: „Băsescu este garantul integrării europene a Republicii Moldova”

Preşedintele român, Traian Băsescu, a trecut astăzi şi pe la primăria Capitalei, unde a fost întâmpinat de primarul Dorin Chirtoacă şi alţi funcţionari. Cei doi au discutat despre proiectele comune şi au convenit să se vadă la Bucureşti în viitorul apropiat pentru a continua colaborarea.

Băsescu: cheltuielile de construcţie pentru gazoductul Iaşi-Ungheni vor fi suportate de partea română

Preşedintele Traian Băsescu a declarat astăzi, în timpul întâlnirii cu premierul Iurie Leancă, faptul că lucrările de construcţie pentru gazoductul Iaşi-Ungheni vor fi suportate din contul ajutorului nerambursabil de 100 de milioane de euro oferit Moldovei de către România.

FOTO Baie de mulţime la Chişinău: Băsescu, pupat de susţinătorii adunaţi lângă monumentul lui Ştefan cel Mare

Preşedintele român a făcut o tradiţională baie de mulţime printre sutele de susţinători care s-au adunat în vecinătatea monumentului lui Ştefan cel Mare.

Traian Băsescu: „Când termin mandatul, prima vizită o fac la Chişinău, să mă spovedesc“

Preşedintele României Traian Băsescu a declarat că va reveni la Chişinău când îşi încheie mandatul, pentru a se spovedi în legătură cu facilităţile pe care a reuşit să le întreprindă în beneficiul Republicii Moldova.

Traian Băsescu: „Prioritatea mea şi a României trebuie să fie ca Moldova să devină membră a UE în 10-12 ani“

În interviul acordat postului de radio Europa Liberă cu o zi înaintea sosirii la Chişinău, preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat că Uniunea Europeană nu va admite ca pe teritoriul Moldovei să mai fie trupe ruseşti.

TOP 5 Cele mai înflăcărate declaraţii făcute de Traian Băsescu pentru basarabeni

Preşedintele român Traian Băsescu a făcut în mai multe rânduri adevărate declaraţii de dragoste basarabenilor, la discursuri publice, interviuri de presă şi întruniri oficiale. Iată, în cele ce urmează, cinci dintre cele mai savuroase declaraţii ale liderului de la Cotroceni.

Comunistul Vladimir Voronin compară vizita lui Traian Băsescu la Chişinău cu cea a mareşalului Ion Antonescu

În opinia liderului PCRM,  venirea de miercuri, 17 iulie, a preşedintelui României reaminteşte de prima vizită la Bălţi a mareşalului Ion Antonescu care a avut loc pe 17 iulie 1941, transmite Unimedia.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite