Parlamentul a votat în prima lectură Codul administrativ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Modul de funcţionare a instituţiilor şi autorităţilor administraţiei publice din Republica Moldova va fi definit în noul Cod administrativ. Iniţiativa mai multor deputaţi a fost aprobată în prima lectură de către majoritatea deputaţilor prezenţi la şedinţa legislativului din 6 iulie, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Parlamentului, noul Cod va reglementa emiterea de acte administrative de către autorităţile publice, mecanismele de rezolvare a petiţiilor adresate de către cetăţeni, precum şi va cuprinde totalitatea actelor legislative care în prezent stabilesc raporturile juridice de drept administrativ. În premieră, va fi reglementat refuzul de a primi sau a examina o cerere. La fel, pentru prima dată, va fi dispusă obligativitatea întocmirii dosarului administrativ de către autorităţile publice. De asemenea, va fi reglementată procedura de notificare în cadrul procedurii necontencioase, va fi instituită posibilitatea încheierii contractului de împăcare între părţi atât în procedura necontencioasă, cât şi în cea contencioasă.

Proiectul Codului Administrativ este structurat în trei cărţi care se referă la uniformizarea soluţiilor legale şi reglementarea situaţiilor juridice semnalate de jurisprudenţa administrativă. La fel, prevede simplificarea mijloacelor de acţiune a administraţiei publice prin coerenţa şi predictibilitatea procedurilor şi asigurarea stabilităţii procedurilor administrative.

Cartea întâi clarifică termenii şi instituţiile din cadrul procedurii administrative (petiţie, act administrativ individual, contract administrativ, act real, operaţiune administrativă etc). De asemenea, reglementează principiile procedurii administrative şi a contenciosului administrativ. Cartea a doua este dedicată procedurii administrative necontencioase, în special, reglementează statutul participanţilor la procedura administrativă, regimul juridic al competenţei, termenii în procedura administrativă etc. Cartea a treia a proiectului consolidează instituţia contenciosului administrativ, prin descrierea procedurii de adresare şi soluţionare a litigiilor de contencios administrativ în instanţa de judecată.

Proiectul are menirea de a clarifica principiile, conceptele, etapele
procedurii administrative, căile de atac şi regimul juridic al actelor, operaţiunilor şi
contractelor administrative, în vederea asigurării respectării drepturilor şi libertăţilor prevăzute de lege ale persoanelor fizice şi juridice, ţinându-se cont de interesul public şi de regulile statului de drept.

Proiectul urmează a fi discutat şi votat în lectură finală.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite