Parlamentul României susţine noul Guvern de la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul României a adoptat o declaraţie de susţinere a noului Guvern de la Chişinău în frunte cu Maia Sandu şi privind angajamentul ferm pentru parcursul european al Republicii Moldova. Documentul a fost adoptat de Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului României cu majoritate de voturi, transmite IPN.

Parlamentul României încurajează întreaga clasă politică din Republica Moldova să semneze o declaraţie privind angajamentul ferm faţă de un parcurs european ireversibil al ţării, precum şi faţă de reformele necesare  îndeplinirii acestui scop. Acesta îndeamnă forţele politice de la Chişinău, aflate la guvernare sau în opoziţie, la colaborare parlamentară şi politică în conformitate cu regulile de bază ale democraţiei.

În document se menţionează că România reiterează şi întăreşte sprijinul României faţă de aspiraţiile europene ale Republicii Moldova şi aşteaptă un angajament ferm din partea Guvernului pentru continuarea parcursului european prin implementarea Acordului de Asociere şi Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător încheiate cu Uniunea Europeană, în măsură să consolideze şi să dezvolte construcţia democratică de la Chişinău şi să aducă Republica Moldova mai aproape de UE.

În acelaşi document se solicită Guvernului României intensificarea eforturilor pentru stabilirea deplină a colaborării dintre Moldova şi UE şi mobilizarea tuturor măsurilor de sprijin, inclusiv financiar, pentru susţinerea Guvernului moldovenesc în procesul de reformă şi a aplicării agendei politice şi de asociere la UE.

Parlamentul României prin acest document se angajează să intensifice dialogul interparlamentar în sprijinul agendei europene a Republicii Moldova.

Guvernul în frunte cu Maia Sandu a fost votat pe 8 iunie în prima şedinţă a Parlamentului după formarea unei coaliţii dintre PSRM şi Blocul ACUM.

Maia Sandu a anunţat miercuri, 27 iunie, că prima sa vizită oficială o va face pe 2 iulie, la Bucureşti, la invitaţia preşedintelui României Klaus Iohannis.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite