Parlamentul Republicii Moldova a instituit stare de urgenţă pentru 60 de zile pentru a soluţiona criza gazelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlament Moldova

În Republica Moldova a fost instituită stare de urgenţă pe un termen de 60 de zile. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost susţinut de Parlament, la propunerea Guvernului. Deputaţii din Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor nu au susţinut iniţiativa, menţionând că „această stare de urgenţă este o stare de incertitudine”, transmite IPN.

La fel au procedat şi deputaţii din Partidul Şor, care şi-au îndemnat colegii să susţină moţiunea de cenzură pe care au pregătit-o.

În cadrul prezentării proiectului, premierul Natalia Gavriliţa a explicat necesitatea instituirii stării de urgenţă prin riscul care există pentru securitatea energetică a ţării şi pentru cetăţenii Republicii Moldova. Pe perioada stării de urgenţă, Comisia pentru Situaţii Excepţionale va putea adopta măsuri, precum dispunerea, la necesitate, a raţionalizării consumului de gaze naturale şi a altor resurse energetice. Va putea emite decizii pentru a asigura acţiuni rapide de asigurare cu gaze naturale, inclusiv prin derogare de la prevederile normative. Comisia va fi în drept să instituie instrumente rapide de colectare a plăţilor de la consumatori pentru gazele naturale folosite, precum şi să instituie un regim special de procurare a gazelor naturale în regim rapid, în caz de necesitate etc. Dispoziţiile Comisiei sunt cu caracter obligatoriu.

În luarea sa de cuvânt, deputatul socialist Petru Burduja a declarat că, atunci când se aproba bugetul de stat, în toamna anului trecut, guvernarea se arăta optimistă că criza energetică e depăşită şi că a fost negociat un contract avantajos. Deputatul a menţionat că situaţia se răsfrânge asupra cetăţenilor, iar, mai nou, şi asupra instituţiilor de învăţământ, asupra agenţilor economici, cărora li se cere să facă economii. În sectorul de producere, aceste economii înseamnă ca oamenii rămână fără muncă şi fără salariu.

Deputatul comunist Oleg Reidman a spus că guvernare are toate pârghiile necesare pentru a gestiona situaţia şi nu este nevoie să fie instituită stare de urgenţă.

Deputatul Partidului Acţiune şi Solidaritate Oazu Nantoi a declarat că, după cum a menţionat şi premierul, condiţiile de achitare din noul contract sunt preluate din contractul vechi. Şi s-a schimbat doar atitudinea „Gazprom” faţă de această procedură. „Apare întrebarea firească – care sunt acei factori care au determinat schimbarea atitudinii „Gazpromului”. Îndrăznesc să vin cu poziţia mea personală. În opinia mea, aceasta s-a întâmplat pe 15 noiembrie 2020 şi pe 11 iulie 2021, când cetăţenii Republicii Moldova, prin votul lor liber exprimat, au înlăturat de la guvernare „kuliokarii”, care primeau bani, inclusiv de la „Gazprom”. Şi acum compania „Gazprom” încearcă să provoace o criză socială în Republica Moldova şi să destabilizeze situaţia politică”, a notat Oazu Nantoi.

Fiind suspus votului, proiectul de hotărâre a fost susţinut de către 58 de deputaţi ai Partidului Acţiune şi Solidaritate. Deputaţii din Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor şi cei din Partidul Şor nu au susţinut instituirea stării de urgenţă au votat împotrivă sau nu au votat deloc.

Odată cu instituirea stării de urgenţă, urmează să fie convocată Comisia pentru Situaţii Excepţionale în cadrul căreia vor fi luate decizii care să permită asigurarea neîntreruptă cu gaze a ţării.

Astăzi este ultima zi în care „Moldovagaz” trebuie să transfere  „Gazprom”-ului 63 de milioane de dolari, plăţi în avans pentru gazul livrat în ianuarie. Compania a reuşit să adune numai 38 de milioane. Solicitarea de a amâna termenul a fost respinsă de concernului rus, care a avertizat că va fi sistată livrarea gazelor în Moldova dacă plăţile nu vor fi făcute la termenul stabilit. Ca să adune banii necesari, Guvernul va transfera companiei „Moldovagaz” în avans, pentru două luni, plăţile de compensare a majorărilor de tarif pentru consumatorii casnici. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite