Parlamentul R. Moldova a votat proiectul de lege ce prevede judecarea în lipsă şi confiscarea extinsă a averilor acumulate prin corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlament Moldova

Instrumentarea cauzelor penale va fi posibilă în lipsa persoanei vizate, dacă aceasta se eschivează de la urmărirea penală sau de la procesul de judecată. Proiectul de lege care prevede acest fapt a fost votat de deputaţi în lectură finală, transmite IPN.

Potrivit proiectului, dacă persoana se eschivează de la urmărirea penală şi fuge în altă ţară, dar se cunoaşte locul aflării, acuzatorul se va adresa autorităţilor din statul respectiv pentru înaintarea acuzării. Ulterior, cauza va putea fi transmisă în judecată. Un alt mecanism pentru înaintarea acuzării în lipsa învinuitului se referă la situaţia în care nu se cunoaşte locul aflării acestuia. În acest caz, înaintarea acuzării în lipsa învinuitului şi finalizarea urmăririi penale va fi efectuată de către un judecător de instrucţie la solicitarea procurorului.

În aceeaşi şedinţă, deputaţii au votat în lectură finală modificările legislative, care prevăd punerea în aplicare a mecanismului de confiscare extinsă a averilor acumulate prin acte de corupţie. Iniţiativa legislativă, înaintată de preşedinta Maia Sandu, prevede completarea Codului Penal, astfel încât să fie posibilă confiscarea bunurilor, care au fost transferate de condamnat către terţi pentru a evita confiscarea. De asemenea, prevede confiscarea bunurilor în absenţa acuzatului, în cazul decesului sau în cazul în care acesta nu se prezintă în instanţa de judecată.

Confiscarea extinsă se va dispune în cazurile în care valoarea bunurilor dobândite de persoana condamnată depăşeşte suma de 20 de salarii medii pe economie faţă de veniturile dobândite licit de aceasta, iar persoana condamnată nu poate prezenta dovezi că bunurile respective sunt dobândite pe alte căi decât cele ilegale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite