Parlamentul R. Moldova va putea adopta legi organice în timpul stării de urgenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentul Republicii Moldova

Pe perioada stărilor de urgenţă va fi permisă adoptarea, modificarea sau abrogarea legilor organice şi a legislaţiei electorale. Parlamentul a votat astăzi, cu 74 de voturi, la propunerea Guvernului, excluderea restricţiilor respective din Legea privind regimul stării de urgenţă, de asediu şi de război, transmite IPN.

Ministrul justiţiei, Fadei Nagacevschi, a precizat că au fost acordate atribuţii suplimentare instituţiilor responsabile de gestionarea stării de urgenţă, de asediu şi de război, aşa ca acestea să poată întreprinde şi alte măsuri de urgenţă, dictate de situaţie.

În perioada de stare de urgenţă nu se va permite doar modificarea Constituţiei.

Lilian Carp, deputat PAS, a cerut să fie precizate care sunt acele alte măsuri de urgenţă care pot fi instituite suplimentar. Vasile Bolea, preşedintele Comsiei juridice, numiri şi imunităţi nu a putut să spună care sunt acestea.

Legea va intra în vigoare când va fi publicată în Monitorul Oficial.

În opinia avocatului poporului, Mihail Cotorobai, iniţiativa respectivă este inoportună, iar posibilele consecinţele sunt periculoase pentru statul de drept, democraţia şi respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale în Republica Moldova. Avocatul poporului atenţionează că stările de urgenţă pot fi utilizate ca motiv sau pretext pentru suspendarea drepturilor şi libertăţilor garantate de Constituţia ţării.

https://www.ipn.md/ro/parlamentul-va-putea-adopta-legi-organice-in-timpul-starii-7967_1072247.html

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite