Parlamentul European îşi exprimă întregul sprijin pentru noul Guvern al Moldovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA EFE
FOTO EPA EFE

Parlamentul European îşi exprimă întregul sprijin pentru noul Guvern al Republicii Moldova. Republica Moldova are nevoie de reforme în domeniul justiţiei, are nevoie de depolitizarea instituţiilor statului şi de o reformă electorală care să fie conformă recomandărilor internaţionale.

Declaraţia a fost făcută de către vicepreşedinta Parlamentului European Heidi Hautala, care s-a aflat marţi la Chişinău, alături de alţi trei europarlamentari, pentru a discuta situaţia politică din ţară, transmite IPN.

Heidi Hautala  a declarat că Parlamentul European salută transferul paşnic de putere din Republica Moldova şi consideră că dialogul dintre partide este esenţial. Legislativul european sprijină şi opinia Comisiei de la Veneţia în ceea ce priveşte deciziile Curţii Constituţionale de la Chişinău.

Heidi Hautala s-a angajat să lucreze cu toţi colegii din PE pentru a continua sprijinul acordat Parlamentului Moldovei şi dialogului dintre partidele ce-l compun în ceea ce priveşte reformele de care ţara are nevoie. „Suntem conştienţi că agenda de reforme este foarte amplă şi ne bucurăm să vedem cât de ambiţios este noul Guvern al Republicii Moldova, cât de mari sunt ambiţiile pentru ca cetăţenii Moldovei să se bucure de aceste reforme”, a menţionat Heidi Hautala.

Europarlamentarii încurajează la Chişinău dialogul transparent şi deschis între guvernare şi opoziţie. Sprijinul UE se va concretiza pe măsură ce încrederea pe care o arată va fi susţinută prin acţiuni ale guvernării care să răspundă aspiraţiilor cetăţenilor Republicii Moldova. „Sprijinim implementarea reformelor şi a elementelor ce ţin de acordurile cu UE care vizează viitorul Moldovei şi aspiraţiile cetăţenilor său şi vom continua această cooperare şi în viitor”, a afirmat Heidi Hautala.

Siegfried Mureşan, deputat PE din partea României, a declarat referitor la pachetul de asistenţă macrofinanciară de 100 de milioane de euro că aceşti bani sunt la dispoziţia Republicii Moldova şi, de îndată ce condiţiile vor fi îndeplinite, banii vor veni în ţară. Potrivit europarlamentarului, dacă Guvernul Maiei Sandu va fi lăsat să-şi facă treaba, prima tranşă din suma de 100 de milioane de euro va veni în următoarele luni. „Guvernul anterior nu a fost capabil în trei ani să absoarbă măcar o singură tranşă. Dacă acest Guvern va fi lăsat să-şi facă treaba, într-un an de zile cred că va reuşi să absoarbă toate cele trei tranşe”, a declarat Siegfried Mureşan.

Delegaţia PE a avut întrevederi cu premierul Maia Sandu şi vicepremierul Andrei Năstase, cu preşedintele Igor Dodon, ministrul de externe Nicolae Popescu şi preşedintele Parlamentului Zinaida Greceanîi. Europarlamentarii au discutat şi cu Pavel Filip, preşedintele fracţiunii parlamentare a Partidului Democrat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite