Parlamentul de la Chişinău a respins propunerea privind condamnarea unionismului în Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Parlamentul de la Chişinău a respins joi, 8 februarie, propunerea fracţiunii socialiştilor de condamnare a unionismului. „Proiectul de hotărâre pentru aprobarea declaraţiei Parlamentului Republicii Moldova pentru condamnarea acţiunilor cu caracter unionist de subminare şi lichidare a statalităţii Republicii Moldova” nu a acumulat numărul necesar de voturi, acesta fiind susţinut doar de către deputaţii socialişti şi cei comunişti.

Iniţiativa fracţiunii PSRM a venit în contextul în care 14 primării din ţară au semnat declaraţii simbolice de unire cu România.

„În Republica Moldova au loc zilnic, sistematic, acţiuni care cad sub incidenţa Codului penal, care încalcă Constituţia, Legea securităţii statului”, a declarat deputatul socialist Grigore Novac în încercarea sa de a argumenta necesitatea adoptării unei astfel de declaraţii.

În replică, preşedintele PL, Mihai Ghimpu, a explicat că este vorba de „nişte declaraţii simbolice, un punct de vedere al cetăţenilor”.

„Democraţia înseamnă libera exprimare, lupta pentru idei care ar aduce la o viaţă mai bună”, a menţionat liberalul.

El a mai adăugat că în Constituţie scrie foarte clar că: „Independenţa Republicii Moldova poate fi anulată prin referendum ca şi neutralitatea. Şi dacă e prevăzută aşa o normă înseamnă că poţi promova aşa o idee”.

Tot în acest context, deputatul PPEM Eugen Carpov a constatat că iniţiativa socialiştilor „nu are un temei serios pentru a fi luată în dezbatere”.

„Atât mulţi consilieri din partea socialiştilor, cât şi mulţi consilieri din partea PCRM au cetăţenie română, ba chiar şi unii deputaţi din fracţiunea socialiştilor sunt cu paşapoartele româneşti în buzunare. Astfel, ei deja unirea au înfăptuit-o în practică”, a opinat Carpov.

El a mai precizat că declaraţiile primăriilor au un caracter declarativ şi nu pot fi condamnate: „Nimeni nu poate fi condamnat pentru expunerea unei opinii”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite