Parlamentul de la Chişinău a creat o comisie de anchetă pentru elucidarea circumstanţelor „laundromatului rusesc”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Parlament a fost creată o comisie de anchetă care urmează să elucideze circumstanţele care au dus la spălarea banilor din Federaţia Rusă, prin intermediul judecătoriilor şi instituţiilor financiar-bancare din Republica Moldova. Comisia va fi condusă de deputata Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Inga Grigoriu, care este şi autoarea iniţiativei, transmite IPN.

Autoarea proiectului menţionează că problemele sectorului financiar şi celui judecătoresc au dus la implementarea unei scheme internaţionale de spălare a banilor cu provenienţă dubioasă, care au trecut prin Republica Moldova şi au fost legalizaţi prin intermediul unor instanţe de judecată. Bazele acestei spălătorii au fost puse încă în anul 2010, potrivit unor rapoarte ale instituţiilor abilitate şi ale investigaţiilor jurnalistice, care au permis ca, între anii 2011 şi 2014, să fie create companii fictive şi mii de conturi de plăţi deschise în Republica Moldova cu scopul de a legaliza sume uriaşe de bani din Federaţia Rusă.

Se presupune că organizaţii criminale, oameni de afaceri din domeniul imobiliar şi din sectorul bancar din Federaţia Rusă, au transferat peste 20 de miliarde de dolari din fonduri murdare, prin complexul de spălătorie, format din zeci de companii offshore, bănci şi agenţi proxy.

Comisia de anchetă va antrena în activitatea sa toate autorităţile statului responsabile, va audia părţile şi persoanele implicate şi va prezenta Parlamentului, în termen de 120 de zile, raportul „cu privire la elucidarea circumstanţelor de fapt şi de drept privind spălarea banilor murdari în proporţie deosebit de mare prin intermediul judecătoriilor şi instituţiilor financiar-bancare din Republica Moldova, începând cu anul 2010”.

În componenţa comisiei de anchetă se regăsesc doi deputaţi socialişti – Bogdan Ţîrdea şi Alexandr Suhodolski, ultimul fiind şi vicepreşedinte. De la Partidul Democrat a fost desemnată Ludmila Guzun, de la Partidul Politic Şor – Denis Ulanov, de la Grupul parlamentar Pro Moldova – Vladimir Cebotari, iar de la Partidul Acţiune şi Solidaritate – Dumitru Alaiba, care este secretar al Comisiei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite