Parlamentul de la Chişinău a amânat votul pentru introducerea în Constituţie a integrării europene, după ce mai multe partide au refuzat să sprijine iniţiativa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO privesc.eu
FOTO privesc.eu

Parlamentul de la Chişinău nu a reuşit vineri, 12 octombrie, să modifice Constituţia prin introducerea sintagmei „integrarea europeană a Republicii Moldova reprezintă obiectivul strategic de dezvoltare al tării”. Votul a fost amânat pentru săptămâna viitoare, după ce s-a constatat că nu există o majoritate constituţională pentru a sprijini iniţiativa respectivă.

Pentru modificarea Constituţiei au fost nevoie de 67 de voturi din cele 101, însă fracţiunile PCRM şi PSRM şi chiar cele declarate proeuropene - PL şi PLDM au anunţat că nu vor sprijini iniţiativa democraţilor.

Socialiştii au părăsit sala de şedinţă înainte de procedura de vot, motivând că este un exerciţiu „antidemocratic şi anticonstituţional”.

Deputatul comunist Elena Bondarenco a declarat că această iniţiativă este „o mită pentru Parlamentul European”, ca oficialii europeni să se uite cu ochi buni la guvernarea de la Chişinău.

Deputatul liberal democrat Maria Ciobanu a menţionat că democraţii sunt „în criză de idei” şi i-a îndemnat să nu manipuleze la nesfârşit cetăţeanul.

Deputatul PSRM Bogdan Ţîrdea s-a întrebat „cum putem discuta la modul serios despre integrare europeană, când nu avem nicio şansă de integrare europeană”.

Socialistul Vlad Bătrîncea le-a propus democraţilor să organizeze un referendum pe acest subiect: „De ce nu mergeţi să întrebaţi cetăţenii? De ce această decizie să nu fie luată de întreg poporul?”.

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, a declarat că Legea Supremă nu trebuie să fie formată din emoţii sau din interesele unor grupuri. Voronin a spus că această problemă trebuia consultată cu cetăţenii.

Deputatul PLDM Vadim Pistrinciuc a accentuat că modificarea Constituţiei nu va aduce niciun beneficiu, subliniind că discreditează acordul de Asociere UE - Republica Moldova şi că este doar o acţiune electorală a democraţilor.

Preşedintele PL, Mihai Ghimpu, i-a îndemnat pe democraţi să semneze declaraţia de unire cu România şi în aşa caz nu va mai fi nevoie de introducea în Constituţie a sintagmei integrare europeană.

Unul dintre autorii proiectului, preşedintele Parlamentului, democratul Andrian Candu, a afirmat că această iniţiativă nu este pentru guvernarea actuală, dar pentru generaţiile viitoare, pentru a exista o garanţie că Republica Moldova va rămâne pe calea integrării europene.

Potrivit speakerului, modificarea respectivă va avea impact juridic: „Toate polticile statului vor fi elaborate şi implementate pentru integrarea europeană”.

„Dacă în Constituţie scrie că integrarea europeană a Republicii Moldova reprezintă obiectivul strategic de dezvoltare a tării, înseamnă că legile care vor fi abrobate de Parlament se va face spre integrarea europeană”, a subliniat Candu.

Igor Dodon s-a opus iniţiativei democraţilor de a modifica Legea Supremă prin introducerea sintagmei „integrarea europeană este vectorul de dezvoltare al ţării” şi consideră că nu este corect ca viziunile ideologice ale unui partid să fie introduse în Constituţie.

Precizăm că pentru modificarea Constituţiei democraţii au avut nevoie şi de voturile deputaţilor din fracţiunile PL şi PLDM. Iniţial, ambele partide au comunicat că vor sprijini iniţiativa respecitvă doar dacă PDM va susţine introducerea în Constituţiei a sintagmei „limba română este limba de stat a Republicii Moldova”.

Preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc, a anunţat pe 12 septembrie 2017 despre intenţia majorităţii parlamentare de a schimba Constituţia Republicii Moldova, prin a introduce sintagma „Orientarea strategică a Republicii Moldova este integrarea europeană”. În aşa fel, democratul îşi doreşte ca vectorul extern al Chişinăului să nu mai poată fi schimbat, indiferent de viziunile politicienilor aflaţi la guvernare.

Curtea Constituţională de la Chişinău a avizat pozitiv pe 11 decembrie 2017, proiectul de lege de modificare a Constituţiei, prin care se doreşte includerea în Legea Supremă a sintagmei „Orientarea strategică a Republicii Moldova este integrarea europeană”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite