Parlamentul de la Chişinău a adoptat în prima lectură proiectul privind finanţarea partidelor politice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul a votat, în prima lectură, proiectul de lege privind finanţarea partidelor. Formaţiunile politice urmează să primească alocaţii din bugetul de stat în funcţie de performanţele obţinute în alegerile parlamentare sau locale. În proiect au fost prevăzute şi sancţiuni pentru încălcarea legislaţiei privind finanţarea partidelor. Legea votată nu va fi aplicată pentru ciclul electoral din acest an, transmite IPN.


Proiectul propune deschiderea de către partidele politice a unui cont bancar special, cu menţiunea: „Fond electoral”, unde vor fi transferate toate contribuţiile băneşti  oferite partidelor, inclusiv donaţiile şi cotizaţiile de membru. O persoană fizică poate face donaţii unui sau mai multor partide politice. Donaţiile nu pot depăşi 20 de salarii medii lunare pe economie stabilite pe anul respectiv. Totodată, donaţiile făcute de o persoană juridică nu pot depăşi 40 de salarii medii lunare pe economie. Sursele anuale ale unui partid politic provenite din cotizaţii de membru şi donaţii nu pot depăşi echivalentul a 0,25% din veniturile prevăzute în bugetul de stat pentru anul respectiv.

Se interzice finanţarea directă sau indirectă a campaniilor electorale ale concurenţilor electorali de către alte state, de către instituţii şi organizaţii străine, internaţionale şi mixte, precum şi de către persoanele fizice care nu sunt cetăţeni ai Republicii Moldova. Folosirea în alegeri sau la referendum a fondurilor venite din străinătate sau a fondurilor nedeclarate public de va sancţiona cu amendă de la 1000 la 3000 de lei (50 la 150 de unităţi convenţionale) aplicată persoanei fizice şi de la 6000 la 10000 de lei (300 la 500 de unităţi convenţionale) aplicată persoanei cu funcţie de răspundere.

De asemenea, se interzice finanţarea partidelor politice de către cetăţenii Republicii Moldova care nu au împlinit 18 ani, cetăţenii limitaţi în capacitatea de exerciţiu sau declaraţi incapabili prin hotărâre definitivă a instanţei de judecată, persoane anonime, autorităţile publice.

Pentru prima dată a fost inserată obligativitatea comandării de către partidele politice ale căror venituri sau cheltuieli anuale depăşesc un milion de lei a auditului rapoartelor privind gestiunea financiară, cel puţin o dată la 3 ani.

Partidele politice şi blocurile electorale, precum şi candidaţii independenţi, vor prezenta Comisiei Electorale Centrale, în termen de 3 zile calendaristice de la înregistrarea acestora în calitate de concurenţi electorali, un raport despre mijloacele băneşti acumulate pentru campania electorală. Falsificarea acestor rapoarte se pedepseşte cu amendă în mărime de la 4000 la 10000 de lei (de la 200 la 500 de unităţi convenţionale) sau cu închisoare de până la 3 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

Partidele politice vor fi finanţate de la bugetul de stat prin intermediul Comisiei Electorale Centrale. Cuantumul alocaţiilor se aprobă în Legea bugetului de stat pe anul respectiv, cota procentuală constituind nu mai mult de 0,2% din veniturile bugetului de stat.  50% din sumă se distribuie partidelor politice proporţional performanţelor obţinute la alegerile parlamentare şi 50 %  proporţional performanţelor obţinute la alegerile locale generale.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite