Secretarul de stat român Bogdan Aurescu: „Miza României la Vilnius este parafarea Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu UE“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Aurescu spune că summitul de la Vilnius va fi un moment istoric FOTO: Adevărul
Bogdan Aurescu spune că summitul de la Vilnius va fi un moment istoric FOTO: Adevărul

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu afirmă că miza principală a Summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius, de la sfârşitul lunii noiembrie, este, pentru România, parafarea acordului de asociere şi cel de liber schimb al Republicii Moldova cu UE.

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a declarat, vineri, la o conferinţă susţinută la Facultatea de Studii Europene a Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj, pe tema Summit-ului UE de la Vilnius, că este nevoie de cât mai mulţi paşi pentru ancorarea ireversibilă a Republicii Moldova în parcursul european.

"Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, din 28-29 noiembrie, va fi un moment istoric. Aşteptările României faţă de acest summit sunt legate de continuarea procesului de asociere politică şi de integrare economică a statelor din Parteneriatul Estic. Dorim o declaraţie politică a Summit-ului care să confere o viziune, o perspectivă clară a Parteneriatului Estic în continuare. 

Republica Moldova este, pentru România, miza principală a Summit-ului de la Vilnius şi dorim parafarea integrală a acordului de asociere şi a acordului de liber schimb al Republicii Moldova cu UE. În 2014, prioritatea este semnarea cât mai rapidă a acordurilor, astfel încât să fie posibil ca şi Parlamentul de la Chişinău să poată ratifica acordul de asociere şi cel de liber schimb. Este nevoie să facem cât mai mulţi paşi pentru ancorarea ireversibilă a Republicii Moldova în parcursul european", a spus Aurescu.

Potrivit acestuia, Republica Moldova este considerată statul cel mai performant în îndeplinirea parametrilor ceruţi de Parteneriatul Estic, din următoarea categorie făcând parte Ucraina şi Georgia, iar apoi vin state "cu alte traiectorii, cu alte preferinţe privind intensificarea relaţiilor pe plan european, din diferite motive, cum sunt Armenia, Azerbaijan, Belarus".

Secretarul de stat în MAE a subliniat că, după Summit-ul de la Vilnius, se va analiza şi posibilitatea liberalizării vizelor pentru Republica Moldova.

Bogdan Aurescu a participat, vineri, la Facultatea de Studii Europene a Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca, la o dezbatere pe tema Summit-ului UE de la Vilnius de la sfârşitul lunii noiembrie, Parteneriatul Estic şi perspectiva europeană a Republicii Moldova, alături de ambasadorul Republicii Moldova în România, Iurie Reniţă, şi fostul negociator şef al României cu UE Vasile Puşcaş.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite