Paradoxul moldovenesc. De când Igor Dodon a devenit preşedinte, numărul celor care doresc aderarea la UE a crescut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi Republica Moldova a ales acum un an un preşedinte prorus, un sondaj de opinie realizat de Institutul Republican Internaţional (IRI) arată că numărul moldovenilor care doresc aderarea Republicii Moldova la UE a crescut pe durata unui an de mandat al preşedintelui moldovean, ajungând la 49%. Mai mult, studiul arată că adepţii integrării europene au depăşit numărul celor care doresc integrarea în Uniunea Economică Euroastiatică.

Cu toate că şeful statului este foarte activ în promovarea mesajelor proruse şi se opune vehement Acordului de Asociere cu UE şi apropierii de NATO, având în acest context tocmai şapte întrevederi cu Vladimir Putin, studiul publicat de IRI arată că strategia lui Igor Dodon nu s-a soldat cu succes, iar numărul cetăţenilor care îşi doresc apropierea de Uniunea Economică Euroasiatică este în scădere.

Potrivit sondajului, în octombrie 2017, 49% din moldoveni afirmau că pledează pentru integrarea europeană. În martie aceluiaşi an, 42% din cetăţeni voiau integrarea în UE, iar în septembrie 2016, cu puţin înainte de campania electorală pentru prezidenţiale, doar 40% doreau să-şi vadă ţara în UE.

De partea cealaltă, în septembrie 2016, 43% (40% în UE) din moldoveni pledau pentru integrarea în Uniunea Economică Euroasiatică. În martie 2017, cifra a rămas aceeaşi, iar în octombrie 2017, aproape la un an de la mandatul lui Igor Dodon, doar 38% (49% în UE)  din cetăţeni au afirmat că vor integrarea în UEE.

Sondajul a fost realizat în perioada 23 septembrie - 17 octombrie, pe un eşantion de 1.514 de persoane, iar marja de eroare este de +- 2,5%.

sondaj
Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite