Chișinău: Marian Lupu, cel mai puţin mediatizat preşedinte din țările ex-sovietice, de către presa rusă

Chișinău: Marian Lupu, cel mai puţin mediatizat preşedinte din țările ex-sovietice, de către presa rusă

Şeful statului Marian Lupu figurează pe ultimele poziţii ale celor mai promovaţi de preşedinţi din spaţiul ex-sovietic, de către presa rusă. Potrivit unui studiu realizat în luna ianuarie de Agenţia de ştiri „Regnum" şi Compania „Medialogia", preşedintele interimar al Moldovei ocupă locul 13 din 17, fiind urmat doar de Toomas Hendrik Ilves, preşedintele Estoniei, şi de cei trei lideri ai regiunilor separatiste din Georgia şi

Comunistul Voronin se plânge americanilor că guvernarea democrată ar încerca să-i corupă şi să-i intimideze pe colegii săi

Comunistul Voronin se plânge americanilor că guvernarea democrată ar încerca să-i corupă şi să-i intimideze pe colegii săi

Liderul PCRM, Vladimir Voronin s-a întâlnit aseară cu ambasadorul SUA în Republica Moldova, Asif Chaudhry, şi i s-a plâns că Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE) ar face „tentative de corupere, intimidare şi  şantajare“ a deputaţilor comunişti pentru a-i determina să-l voteze pe Marian Lupu la funcţia de şef al statului.

CHIȘINĂU: „Vizita vicepreședintelui american demonstrează că Moldova reprezintă interes pentru SUA"

CHIȘINĂU: „Vizita vicepreședintelui american demonstrează că Moldova reprezintă interes pentru SUA

Aceasta va fi prima vizită de rang înalt efectuată de către un oficial american de la proclamarea independenței de către Republica Moldova. Potrivit serviciului de presă al ambasadei SUA, vicepreședintele Joseph Biden se va întâlni cu liderii de la Chişinău pentru a discuta relațiile bilaterale, perspectivele de dezvoltare a acestora și problemele regionale.

Revenit din Basarabia, să vă povestesc, aşa, o situaţie tipic Basa şi specifică Estului postcomunist. Între mine –  simplu cetăţean – şi foştii bandiţi ajunşi oligarhi şi deveniţi mari oameni de afacere şi/sau politicieni există o mulţime de legături. Avem aceeaşi şcoală, istorii şi cunoştinţe comune, pături sociale destul de apropiate sau care se intersectau, rădăcini comune etc.

acum 4 ani · comentarii (19)

A trecut şi ziua de luni în care, după asumarea răspunderii pe legea prin care premierul numea Procurorul General, guvernul Maia Sandu a căzut. Potrivit propriilor susţineri, Guvernul a fost dărâmat pentru că a declanşat reforma justiţiei, de partenerii din mezalianţă, socialiştii pro-ruşi ai lui Dodon.

acum 6 zile · comentarii (34)

Andrei Năstase a pierdut Primăria Chişinău. Pentru prima dată după 1989, Chişinăul a intrat în mâna pro-ruşilor declaraţi, a stângii şi a zonei depăşită, a trecutului. O arată şi structura pe vârste a votanţilor săi, unde viitorul rămâne la dreapta, iar cei peste 55 de ani aleg pro-ruşii în Chişinău.

acum 15 zile · comentarii (41)

În 2008, scriam împreună cu Oleksandr Sushko şi Oazu Nantoi, The Breakthrough – a quick solution on Transnistria – despre percepţia rezolvării peste noapte a problemei nistrene, aşa cum a fost anunţată de către Vladimir Voronin. O analiză făcută în varianta grupurilor de lucru trilaterale de experţi din România, Republica Moldova şi Ucraina care merită revizitată astăzi, când se încearcă o reluare a temei, 11 ani mai târziu.

luna trecuta · comentarii (21)

Asistăm în această perioadă la o schimbare majoră de paradigmă în Republica Moldova. Nu, nu e vorba nici de dez-oligarhizare – asta e doar eticheta afirmată public - , nici de profesionalizarea administraţiei, nici de creşterea atractivităţii funcţiei publice pentru cei mai bine pregătiţi, nici măcar de pregătirea temeinică şi perfecţionarea celor aflaţi în asemenea funcţii. Nu.

acum 2 luni · comentarii (12)

Republica Moldova îşi forţează norocul în formule greu acceptabile chiar şi de către cei mai echilibraţi jucători ai pieţei politice din România. Reacţiile venite din stânga Prutului forţează puternic şi depăşeşte tot mai des şi mai flagrant liniile roşii acceptabile la Bucureşti şi ameninţă să arunce în aer relaţiile bilaterale.

acum 3 luni · comentarii (24)

Republica Moldova a intrat în zodia scopului care scuză mijloacele. Orice lovitură e bună în război sau în dragoste. Dar e bună şi în reformă zicerea de mai sus? Într-o epocă a căderii din multilateralism în politică de putere, în epoca contestării deschise a liberal democraţiei din unghiul populismelor şi naţionalismelor, de ce ar mai conta regulile democratice la Est de Prut?

acum 4 luni · comentarii (5)

Nimic nou dincolo de Prut. Te-ai fi aşteptat ca în prima lună de guvernare să asistăm la o adevărată revoluţie la Chişinău. În afară de înlocuirea unor persoane din posturi publice cheie, prin care Plahotniuc încă îşi mai păstra influenţa la Chişinău, nici un eveniment major nu a fost bifat de noua guvernare.

acum 4 luni · comentarii (3)
Postari Recente