Ambasadorul Germaniei la Chișinău: „Prin UE, Moldova va fi mai atractivă investitorilor"

Ambasadorul Germaniei la Chișinău: „Prin UE, Moldova va fi mai atractivă investitorilor

Acordul de Liber Schimb cu UE este un drum lung de parcurs. Ţara noastră este acum o nișă prin care companiile străine pot profita de forța de muncă ieftină, crede Ambasadorul Germaniei la Chişinău. Dr. Berthold Johannes a declarat, într-un interviu acordat pentru „Adevărul", că Uniunea Europeană ne-ar putea accepta ca membru doar după soluţionarea conflictului transnistrean.

Chișinău: Marian Lupu, cel mai puţin mediatizat preşedinte din țările ex-sovietice, de către presa rusă

Chișinău: Marian Lupu, cel mai puţin mediatizat preşedinte din țările ex-sovietice, de către presa rusă

Şeful statului Marian Lupu figurează pe ultimele poziţii ale celor mai promovaţi de preşedinţi din spaţiul ex-sovietic, de către presa rusă. Potrivit unui studiu realizat în luna ianuarie de Agenţia de ştiri „Regnum" şi Compania „Medialogia", preşedintele interimar al Moldovei ocupă locul 13 din 17, fiind urmat doar de Toomas Hendrik Ilves, preşedintele Estoniei, şi de cei trei lideri ai regiunilor separatiste din Georgia şi

Comunistul Voronin se plânge americanilor că guvernarea democrată ar încerca să-i corupă şi să-i intimideze pe colegii săi

Comunistul Voronin se plânge americanilor că guvernarea democrată ar încerca să-i corupă şi să-i intimideze pe colegii săi

Liderul PCRM, Vladimir Voronin s-a întâlnit aseară cu ambasadorul SUA în Republica Moldova, Asif Chaudhry, şi i s-a plâns că Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE) ar face „tentative de corupere, intimidare şi  şantajare“ a deputaţilor comunişti pentru a-i determina să-l voteze pe Marian Lupu la funcţia de şef al statului.

CHIȘINĂU: „Vizita vicepreședintelui american demonstrează că Moldova reprezintă interes pentru SUA"

CHIȘINĂU: „Vizita vicepreședintelui american demonstrează că Moldova reprezintă interes pentru SUA

Aceasta va fi prima vizită de rang înalt efectuată de către un oficial american de la proclamarea independenței de către Republica Moldova. Potrivit serviciului de presă al ambasadei SUA, vicepreședintele Joseph Biden se va întâlni cu liderii de la Chişinău pentru a discuta relațiile bilaterale, perspectivele de dezvoltare a acestora și problemele regionale.

Revenit din Basarabia, să vă povestesc, aşa, o situaţie tipic Basa şi specifică Estului postcomunist. Între mine –  simplu cetăţean – şi foştii bandiţi ajunşi oligarhi şi deveniţi mari oameni de afacere şi/sau politicieni există o mulţime de legături. Avem aceeaşi şcoală, istorii şi cunoştinţe comune, pături sociale destul de apropiate sau care se intersectau, rădăcini comune etc.

acum 3 ani · comentarii (19)

Republica Moldova îşi forţează norocul în formule greu acceptabile chiar şi de către cei mai echilibraţi jucători ai pieţei politice din România. Reacţiile venite din stânga Prutului forţează puternic şi depăşeşte tot mai des şi mai flagrant liniile roşii acceptabile la Bucureşti şi ameninţă să arunce în aer relaţiile bilaterale.

acum 15 zile · comentarii (24)

Republica Moldova a intrat în zodia scopului care scuză mijloacele. Orice lovitură e bună în război sau în dragoste. Dar e bună şi în reformă zicerea de mai sus? Într-o epocă a căderii din multilateralism în politică de putere, în epoca contestării deschise a liberal democraţiei din unghiul populismelor şi naţionalismelor, de ce ar mai conta regulile democratice la Est de Prut?

acum 22 zile · comentarii (5)

Nimic nou dincolo de Prut. Te-ai fi aşteptat ca în prima lună de guvernare să asistăm la o adevărată revoluţie la Chişinău. În afară de înlocuirea unor persoane din posturi publice cheie, prin care Plahotniuc încă îşi mai păstra influenţa la Chişinău, nici un eveniment major nu a fost bifat de noua guvernare.

acum 28 zile · comentarii (3)

Am asistat săptămâna trecută la o ofertă cel puţin ciudată a preşedintelui pro-rus Igor Dodon faţă de partenerii săi de mezalianţă şi majoritate de la Chişinău care poate să anunţe o schimbare de tactică a Rusiei în Republica Moldova – test pentru întreg spaţiul post-sovietic.

luna trecuta · comentarii (14)

Cu un calcul machiavelic tradiţional, ambasada Rusiei în România a publicat, în dimineaţa zilei de 28 iunie a.c., un text propagandistic vizând mistificarea ocupării mârşave, dezonorante, cu 79 de ani în urmă, prin recurs la manu militari, a teritoriului dintre Prut şi Nistru. 28 iunie fiind, în 2019, ziua când liderul actual de la Kremlin s-a întâlnit cu omologul de la Casa Albă.

acum 2 luni · comentarii (88)

România din ultimele trei decenii a fost constant şi deliberat dezinformată de oficialii de la Bucureşti şi Chişinău, în egală măsură dornici să nu supere Berlinul, Moscova şi Washingtonul, prin reamintirea necesităţii anulării de facto a consecinţelor Pactului Ribbentrop-Molotov. Ceea ce se întâmplă acum între Prut şi Nistru ţine de determinarea SUA de a evita inflamarea situaţiei în teritoriul aflat lângă graniţa de est a NATO.

acum 2 luni · comentarii (52)

Presiunea a fost enormă, iar Plahotniuc a fost silit să se retragă. Soarta lui a devenit foarte puţin importantă, la fel şi destinul viitor al partidului său, ambele entităţi fiind declarate persona non grata în cancelariile marilor puteri care, de la un punct încolo, l-au considerat în mod egal ameninţare directă la adresa intereselor lor de securitate imediată sau extinsă în zona de contact între UE/NATO şi Rusia.

acum 2 luni · comentarii (24)

Dăinuie o confuzie totală în haosul total de la Chişinău, acolo unde criza politică şi criza constituţională au dat naştere la două realităţi paralele, două naraţiuni paralele, doi preşedinţi, două guverne şi un Parlament secvenţial ocupat de o majoritate care nu recunoaşte Curtea Constituţională, pe motiv că e controlată de minoritate.

acum 2 luni · comentarii (30)

Oligarhul Vlad Plahotniuc încearcă cu orice preţ să împiedice dezoligarhizarea şi să forţeze alegeri anticipate după acelaşi sistem uninominal mixt care îl avantajează. România trebuie să recunoască guvernul Maia Sandu! Măcar în al 12-lea ceas Bucureştiul trebuie să-l lase din braţe pe Plahotniuc. Şi nu pare dispus s-o facă.

acum 2 luni · comentarii (42)