Cât a costat organizarea mitingului pro-Europa la Chişinău

Cât a costat organizarea mitingului pro-Europa la Chişinău

Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat şi Partidul Liberal Reformator au reuşit să scoată, duminică, zeci de mii de membrii şi susţinătorii în Piaţa Marii Adunări Naţionale de la Chişinău, la un miting pro-european. Reprezentanţii celor trei formaţiuni evită să spună cât s-a cheltuit pentru organizarea acţiunii.

„O acţiune binevenită, dar percepţia oamenilor trebuie să fie întărită de fapte reale“. Cum comentează analiştii marea adunare pro-Europa

„O acţiune
binevenită, dar percepţia oamenilor trebuie să fie întărită de fapte reale“. Cum comentează analiştii marea adunare pro-Europa

100.000 de moldoveni, potrivit organizatorilor, sau 60.000, potrivit unor surse, s-au adunat ieri în Piaţa Marii Adunări Naţionale să sprijine cursul pro-european al Republicii Moldova. O parte au fost aduşi organizat, alţii au ieşit în stradă din proprie convingere. Cu toţii se visează într-o ţară prosperă şi fără corupţie.

Liberalii depun o nouă sesizare la Curtea Constituţională. Formaţiunea este nemulţumită de privatizarea a două instituţii medicale

Liberalii depun o nouă sesizare la Curtea Constituţională. Formaţiunea este nemulţumită de privatizarea a două instituţii medicale

Deputaţii Fracţiunii Liberale vor depune luni, 4 noiembrie 2013, la ora 11.00, o sesizare la Curtea Constituţională prin  care vor cere să fie declarată neconstituţională Hotărârea de Guvern cu privire la privatizarea Spitalului Clinic de Boli Infecţioase „Toma Ciorbă“ şi Spitalului Clinic de Traumatologie şi Ortopedie.

VIDEO LIVE FOTO 100.000 de oameni, potrivit organizatorilor, s-au adunat astăzi în centrul Chişinăului, pentru a susţine cursul european al ţării

VIDEO LIVE FOTO 100.000 de oameni, potrivit organizatorilor, s-au adunat astăzi în centrul Chişinăului, pentru a susţine cursul european al ţării

Zeci de mii de oameni au venit astăzi, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, pentru a susţine cursul de integrare europeană a Republicii Moldova. Mitingul este organizat de partidele din coaliţia de la guvernare, care susţin că la manifestaţie ar participa 100.000 de oameni. Potrivit poliţiei, cifra ar fi de circa 60.000.

Revenit din Basarabia, să vă povestesc, aşa, o situaţie tipic Basa şi specifică Estului postcomunist. Între mine –  simplu cetăţean – şi foştii bandiţi ajunşi oligarhi şi deveniţi mari oameni de afacere şi/sau politicieni există o mulţime de legături. Avem aceeaşi şcoală, istorii şi cunoştinţe comune, pături sociale destul de apropiate sau care se intersectau, rădăcini comune etc.

acum 2 ani · comentarii (19)

Se pregăteşte oare România? O ştire din Republica Moldova care tocmai a ajuns la mine m-a uimit până la stupoare: Igor Dodon, preşedintele socialist, pro-rus, a declarat, nici mai mult, nici mai puţin, că în cazul în care vor pierde alegerile parlamentare din februarie 2019, va scoate oamenii în stradă şi va încerca „prin toate modalităţile“ să facă în aşa fel încât să schimbe situaţia.

acum 14 zile · comentarii (5)

Ultimii dar nu cei din urmă! În Republica Moldova trei direcţii politice principale se bat pentru acapararea puterii în interesul propriu, dar există şi o a patra forţă politică care poate schimba radical destinul românilor de dincolo de Prut: Unionismul!

acum 26 zile · comentarii (7)

Se pare că la Chişinău cetăţenii îşi doreau mai mult decât Andrei Năstase ca acesta să ajungă primar al capitalei Republicii Moldova. Protestele de amploare ce au urmat după decizia incorectă şi politizată a justiţiei din Republica Moldova au fost oprite brusc până pe 26 august 2018, aparent exact cât ar avea nevoie liderii să îşi consume vacanţele deja programate.

luna trecuta · comentarii (2)

O mulţime impresionantă a ieşit ieri în stradă la Chişinău având ca pretext invalidarea alegerilor locale pentru stabilirea primarului capitalei Republicii Moldova. Asta după refuzul instanţelor de judecată de validare a alegerilor, decizie cusută vizibil cu aţă albă şi, evident, politic.

acum 2 luni · comentarii (5)

Andrei Năstase a reuşit să câştige primăria Chişinăului, deşi nimeni nu-i dădea vreo şansă în faţa binomului oligarhic Plahotniuc-Dodon. Au contat enorm campania din teren şi sistemul electoral în două tururi. Rezultatul transmite în primul rând mesajul că Plahotniuc nu poate subordona întreaga ţară. În al doilea rând, oferă speranţa că în toamnă, la parlamentare, Republica Moldova poate reveni pe calea europeană. La toamnă sau niciodată.

acum 2 luni · comentarii (30)

Pe 27 noiembrie 2017, Larics publica un material intitulat „«Regele» Dodon este mort. Soluţia nucleară: alegeri anticipate în Chişinău“. Punctul de plecare era eşecul socialiştilor lui Dodon la referendumul de la Chişinău din 19 noiembrie pentru demiterea primarului Dorin Chirtoacă, care nu au reuşit să aducă la urne cele 30% necesare pentru a-l valida (au adus doar 110.512 de cetăţeni, respective 17,54%).

acum 2 luni · comentarii (6)

Suntem în aceste zile în faţa unei noi întâlniri în format 5+2 la Roma, de această dată. O întâlnire care se desfăşoară după ce s-au făcut compromisuri importante şi s-a avansat substanţial pe direcţia satisfacerii „paşilor mici“, în condiţiile unei prezenţe controversate, ca să nu zic de-a dreptul nocive, a ambasadorului Scanlon ca şef al misiunii OSCE la Chişinău, pe ultimii metri, dar şi prin aportul lui

acum 3 luni · comentarii (8)

De la o vreme încoace, toate alegerile în Republica Moldova, inclusiv cele locale, au o pronunţată componentă geopolitică. Desigur, unii politicieni de pe Bâc au profitat excesiv de pe urma acestui fenomen, exploatând la maxim clivajul orientării externe a ţării, facând astfel un deserviciu promotorilor oneşti ai vectorului integrării europene.

acum 3 luni · comentarii (2)

Alegerile locale anticipate la nivelul oraşului Chişinău au predat lecţii fără precedent atotcunoscătorilor, dar şi ucenicilor vrăjitori care vehiculează şi planifică fără a ţine cont de realităţile din jur, de cetăţeni şi de aspiraţiile lor. Evenimentele sunt calificate de sociologi drept singularităţi şi evoluţii unice.

acum 3 luni · comentarii (8)

Ion Ceban şi Andrei Năstase sunt cei doi candidaţi care pornesc în bătălia pentru Chişinău în turul II. Aparent cu şanse egale, Ion Ceban este cu puţin în faţă datorită faptului că Andrei Năstase s-ar putea să nu urnească integral electoratul unionist.

acum 3 luni · comentarii (8)

Premierul Filip a spus-o în The Guardian. Cu subiect şi predicat. Pentru guvernul de la Chişinău, Unirea cu România este exclusă. Sigur, toţi ştiau asta, chiar şi cei care se prefăceau că nu ştiu. Era o minciună frumoasă, o „ambiguitate constructivă“, cum ar numi-o, pedant, analiştii. Şocul declaraţiilor din publicaţia britanică ale prim-ministrului moldovean vine din altă parte: a încălcat o linie roşie de comunicare.

acum 3 luni · comentarii (33)