Opoziţia extraparlamentară, critici şi laude la adresa guvernării PAS

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Maia Sandu şi premierul Natalia Gavriliţa.
Preşedintele Maia Sandu şi premierul Natalia Gavriliţa.

Obţinerea statutului de ţară candidat la aderare este cel mai important eveniment politic al actualei guvernări, iar problemele de ordin economic şi social sunt restanţele de bază ale PAS. O spun reprezentanţii partidelor extraparlamentare, care au calificat, în mare parte, activitatea PAS drept ineficientă şi populistă.

Totuşi, potrivit reprezentanţilor opoziţiei extraparlamentare, meritul preşedintelui ţării şi al partidului de guvernare este scoaterea Republicii Moldova din izolare internaţională şi obţinerea sprijinului partenerilor de dezvoltare în contextul crizei de securitate din regiune, notează IPN.

Potrivit prim-vicepreşedintei Partidului Unităţii Naţionale (PUN), Ana Guţu, actuala guvernare este demnă de laude pe aspecte ce vizează politica externă şi combaterea corupţiei. Totuşi, puterea evită să-şi asume reforme majore, mai puţin populare, cum ar fi reforma teritorial-administrativă, fiind preocupată de rezultatele următoarelor scrutine.

„Obţinerea statutului de stat candidat la aderare este evenimentul politic cel mai important. Pe aspectul reformei justiţiei, ceva se schimbă. Dar un partid cum este PAS care deţine 63 de mandate în Parlament putea să fi făcut mult mai multe şi să înceapă cu lucruri majore. Una dintre reformele majore care trebuie demarată este simplificarea statului, din punct de vedere instituţional. Trebuia să se înceapă cu o reformă de la administraţia centrală şi cea locală. Avem stringentă nevoie de reforma teritorial-administrativă. Nu avem nevoie de 32 de raioane. Când au fost guvernări de alianţe era imposibil de promovat această reformă, acum PAS trebuie să-şi asume rolul de partid de sacrificiu”, a spus prim-vicepreşedintele PUN, Ana Guţu, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Vicepreşedintele Platformei DA, Chiril Moţpan, spune că PAS nu reuşeşte să se ridice la înălţimea aşteptărilor oamenilor pe domeniul combaterii corupţiei. Potrivit politicianului, promisiunea privind curăţarea instituţiilor statului de elemente corupte n-a fost onorată de către PAS, oamenii fostelor guvernări regăsindu-se, în continuare, în funcţii-cheie.

„PAS a mizat mult pe sloganul luptei cu corupţia, iar de la această guvernare s-au aşteptat rezultate chiar din prima zi. De-a lungul anilor în instituţii s-au cuibărit oamenii lui Dodon, Plahotniuc, chiar şi Voronin. De asta, s-au cerut remanieri şi identificarea persoanelor care ar fi făcut faţă. Dar acest lucru nu s-a întâmplat. Atunci când porneşti la drum, porneşti cu o echipă puternică, dedicată scopului. Dar noi n-am văzut aşa ceva. În Parlament doar câţiva oameni muncesc, ceilalţi sunt anonimi”, a spus vicepreşedintele Platformei DA, Chiril Moţpan.

Deranjat de retorica PAS s-a arătat reprezentatul PLDM, Tudor Deliu. Potrivit fostului preşedinte al formaţiunii, PAS îşi adjudecă merite care aparţin altor guvernări, în special, pe domeniul apropierii de Uniunea Europeană.

„Acest partid a ridicat foarte înalt aşteptările oamenilor în campania electorală. Dacă facem o analiză a promisiunilor electorale ale preşedintelui Republicii Moldova, 1/3 dintre ele nici nu ţineau de atribuţiile şefului statului. Iar multe dintre promisiunile PAS nu erau decât o momeală. Este cinic să anunţi că în 30 de ani nu s-a făcut nimic în Republica Moldova. Procesul de integrare europeană are mai multe etape, şi când eram noi în Parlament, cu sfadă, cu scârţ, dar s-a muncit. A fost semnat Acordul de Asociere, cel de Liber Schimb, liberalizat regimul de vize, şi n-a fost context regional, ci a fost muncă. Astăzi, trebuie să recunoaştem, la obţinerea statutului de ţară candidat primordial este contextual regional”, a spus reprezentantul PLDM, Tudor Deliu.

Vicepreşedintele PDM, Nicolae Ciubuc, spune că, în contextul inflaţiei record înregistrate în Republica Moldova, guvernarea trebuia să fie mult mai preocupată de domeniul social, ajutând cetăţenii şi mediul de afaceri să facă faţă crizei.

„Am fost martori la diferite numiri pe criterii politice. Deşi s-a vorbit de concursuri, într-un final avem persoane care au fost susţinători sau afiliaţi actualei puteri. Au fost create diverse comisii care au mai mult caracter populist. Reforme pe domeniul social nu am văzut decât acele compensaţii în perioada rece a anului. Nu am văzut măsuri de susţinere a mediului de afaceri, cum ar fi industria alimentară sau alte industrii care au şi falimentat din cauza acestor crize”, a spus vicepreşedintele PDM, Nicolae Ciubuc.

În urma alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, Partidul Acţiune şi Solidaritate a obţinut 63 de mandate din 101 în Parlament. Guvernul condus de Natalia Gavriliţa a fost învestit la 6 august 2021 cu voturile deputaţilor PAS.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite