Opoziţia de la Chişinău nu vede cu ochi buni apropierea ţării de UE: „Cetăţenii au devenit ostaticii unor jocuri geopolitice de bătaie lungă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unul dintre cei mai importanţi lideri ai socialiştilor, secretarul executiv Vlad Bătrîncea, vicepreşedinte al Parlamentului.
Unul dintre cei mai importanţi lideri ai socialiştilor, secretarul executiv Vlad Bătrîncea, vicepreşedinte al Parlamentului.

Faptul că Republica Moldova a obţinut statutul de candidat pentru aderare la UE nu este rezultatul unor reforme şi eforturi sistematice de dezvoltare a ţării. Este o decizie politică, luată într-un context geopolitic tensionat, notează Partidul Socialiştilor, al căruie preşedinte de onoare este fostul şef de stat, Igor Dodon.

„Suntem siguri că liderii UE cunosc cât de mult a degradat democraţia şi viaţa în Republica Moldova, însă interesul geopolitic i-a împins spre această decizie de context. Pornind de la faptul că s-a luat o decizie mai mult din calcule politice de moment, este condamnabilă euforia generală alimentată de liderii actualei guvernări, care conferă acestui eveniment o conotaţie istorică, o mare reuşită a guvernării şi un mare merit al cetăţenilor. Întâi de toate, invităm cetăţenii să fie vigilenţi în faţa acestei iluzii de aderare, măsluită în laboratoarele de propagandă ale actualei guvernări. Este ştiut de toată lumea, iar joi liderii europeni au evidenţiat în mod special, că statutul de candidat nu înseamnă imediat aderarea la UE. Procesul poate dura ani de zile şi poate nici să nu aibă finalitate”, se menţionează în comunicatul de presă.

Potrivit Partidului Socialiştilor, începând cu 23 iunie 2022 cetăţenii Republicii Moldova au devenit ostaticii unor jocuri geopolitice de bătaie lungă, în care au fost implicaţi fără voia lor şi fără să fie întrebaţi printr-un referendum dacă acceptă să fie „piese în acest joc”.

„În acest context, ţinem să precizăm un lucru foarte important, pe care guvernarea intenţionat îl omite din discursul public. Integrarea în UE presupune cedarea unei părţi a suveranităţii naţionale. Potrivit Constituţiei Republicii Moldova, suveranitatea aparţine poporului. Iată de ce decizia de a ceda o parte a suveranităţii, prin asumarea drumului european, urma să fie consultată cu întregul popor, printr-un referendum naţional. Voinţa exprimată de popor ar fi avut legitimitate istorică, pentru generaţiile viitoare. În schimb ne-am ales cu o decizie politică şi simbolică, pentru un ciclu electoral de 4 ani”, se arată în comunicatul de presă al PSRM.

Potrivit PSRM, nimeni nu este în drept să ia decizii strategice, cu efecte istorice asupra întregii naţiuni. Nicio organizaţie internaţională, niciun partid politic, niciun politician, niciun consilier sau consultant străin nu are dreptul să decidă soarta ţării, în numele poporului.

„Totodată, considerăm că este antidemocratic să impui întregii societăţi o cale de dezvoltare, care nu se bucură de sprijinul unanim al poporului. Sondajele de opinie arată clar că la acest capitol societatea este divizată exact în două. Este un risc major să ignori punctul de vedere a jumătate din cetăţenii ţării”, se mai spune în comucicatul de presă al Partidului Socialiştilor.

În acelaşi timp, PSRM susţine că guvernarea trebuie în prezent să-şi canalizeze eforturile pentru depăşirea crizelor interne, care au căpătat deja un carater sistemic şi afectează fiecare cetăţean în parte. „Tot ce a făcut până astăzi actuala garnitură guvernamentală şi întregul vârf al puterii a fost mimarea reformelor şi au imitat soluţionarea crizei social-economice. Aprecierile date din afara ţării, pentru a arăta bine la televizor, nu sunt în corelaţie cu traiul cotidian al moldovenilor, care abia de supravieţuiesc, de la o zi la alta”, se mai menţionează în comunicatul PSRM.

Consiliul European i-a acordat Republicii Moldova statutul de ţară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. De asemenea, acest statut a fost acordat şi pentru statul vecin, Ucraina. Anunţul a fost făcut joi seara, 23 iunie, de către preşedintele Consiliului European, Charles Michel. Autorităţile de la Chişinău au declarat că decizia adoptată de către toţi cei 27 de lideri europeni în cadrul Summitului Consiliului Uniunii Europene este una istorică şi care deschide o nouă filă în istoria modernă a ţării.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite