Opoziţia de la Chişinău, din nou în stradă: Oamenii au protestat faţă de schimbarea sistemului electoral VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Agora.md
FOTO Agora.md

Mai multe partide de opoziţie de la Chişinău, precum PAS, PLDM, Partidul Nostru şi PPDA, au chemat oamenii în stradă duminică, 11 iunie, la un nou protest în faţa Parlamentului Republicii Moldova. Scopul manifestaţiei este a se opune schimbării sistemului electoral. Proiectul de lege privind trecerea la sistemul electoral mixt a fost votat în prima lectură de către PDM şi PSRM.

UPDATE 14.35 Protestul s-a încheiat.

UPDATE 14.30 Protestatarii au votat o rezoluţie propusă de organizatorii evenimentului. Această presupune un demers cu un şir de argumente contra schimbării sistemului electoral, ce ar urma să fie transmis conducerii Comisiei de la Veneţia, Parlamentului European, Comisiei Europene, Ambasadorului UE în Republica Moldova, ambasadorului SUA în Moldova, etc.

UPDATE 14.20 Fostul deputat comunist Grigore Petrenco a transmis un mesaj audio protestatarilor: „Este foarte important să nu ne oprim. Este important ca toate forţile de opoziţie să se opună schimbării sistemului electoral (...) ei se tem de forţele noastre, de activismul nostru (...) Nu vrem un sistem electoral pe care îl propune Plahotniuc (...) Jos Plahotniuc”. 

UPDATE 14.10 Liderul PPDA, Andrei Năstase, a luat cuvântul la microfon, iar mulţimea îi scandează numele.

„Ne-am adunat aici fiindcă lucrurile merg tot mai prost. În loc să se vorbească despre locuri de muncă, trai decent, amenzi exagerate, servicii medicale, despre şcoli mai bune, despre furtul miliardului, astăzi se vorbeşte despre sistemul electoral. Pe cine ar interesa sistemul dacă în Moldova s-ar trăi bine. Ei vor să tranforme ţara în una a deznădeşdii. Au făcut din cultivarea deznădejdii politiic de stat”, a declarat Năstase. 

UPDATE 13.20 Maia Sandu a realizat un LIVE pe Facebook din mijlocul mulţimii: „Am revenit pentru a ne apăra democraţia (...) Din păcate, o grupă de hoţi au preluat puterea şi încearcă să se menţină la putere, împotriva voinţei puterii”.

UPDATE 1.15 „Sunt sigur că în doi-trei ani aceşti indivizi vor ajunge la puşcărie”, a declarat interpretul Pasha Parfeni, în faţa manifestanţilor. 

UPDATE 1.10 „Ei ne mint ca să ne fure şi ne fură ca să ne mintă”, a menţionat activistul civic Dumitru Alaiba. Potrivit acestuia, democraţii nu sunt gata cu orice preţ să voteze schimbarea sistemului electoral, iar pentru aceasta lumea ar trebuie protesteze în continuare. 

UPDATE 12.45 Directorul Transparency International Moldova, Lilia Carasciuc, afirmă că guvernarea doreşte schimbarea sistemului electoral pentru ca să favorizeze trecerea în Parlament a mai multor deputaţi controlaţi de Vlad Plahotniuc. 

UPDATE 12.30 Juristul Vlad Gribincea a declarat că ideea schimbprii sistemului electoral a fost introdusă în spaţiul public pentru a distrage atenţia societăţii de la furtului miliardului. Gribincea solicită retragerea din Parlament a proiectului de lege privind trecerea la sistemul electoral mixt. 

Televiziunea ce aparţine oligarhului Vlad Plahotniuc, PublikaTV, informează că în ţară sunt organizate mai multe contraproteste, în susţinerea schimbării sistemului electoral. (Plahotniuc este promotorul schimbării sistemului electoral)

UPDATE 12.25 Analistul politic Igor Boţan, într-un discurs către protestatari, susţine că protestul a fost organizat pentru a nu permite trecerea la sistemul electoral mixt. Boţan a menţionat că justiţia din Moldova este selectivă, la fel ca decizia guvernării de a selecta doar doleanţele cetăţenilor care le sunt favorabile pentru a se menţine la putere. 

UPDATE 12.20 Expertul economic Sergiu Tofilat a declarat în faţa manifestanţilor că protestul este organizat de societatea civilă. „Fiindcă vocea societăţii civile nu a fost auzită, am decis să ieşim în stradă. De aici vocea noastră se va auzi mai bine”, a notat Tofilat. 

Agenţia de presă Reuters a scris marţi, 6 iunie, că ar fi intrat în posesia unui document, în care se arată că experţii Comisiei de la Veneţia consideră că schimbarea sistemului electoral în Republica Moldova în actualul context politic este inoportună.

Potrivit Reuters, experţii au concluzionat că trecerea la sistemul de alegeri mixt (50 de deputaţi aleşi pe circumscripţii uninominale şi 51 pe liste de partid) presupune mai multe îngrijorări. Printre acestea se enumără riscul de a forma un Parlament vulnerabil, influenţat de interese de business, iar Comisia Electorală Centrală ar putea fi influenţată politic pe durata implementării reformei respective.

Amintim că la propunerea lui Igor Dodon, prin intermediul PSRM, pe ordinea de zi a Parlamentului din 5 mai, a fost introdus şi votat proiectul de lege ce prevede trecerea la sistemul mixt de vot. Acesta a fost votat în prima lectură de către 74 de deputaţi din PDM, PSRM şi Grupul Popular European.

În rezultat, democraţii au renunţat la votul uninominal, propus de Vlad Plahotniuc, şi pentru care au organizat mai multe dezbateri publice, în favoarea celui mixt. 

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a menţionat că proiectul de lege respectiv va fi adoptat în lectura a după ce Comisia de la Veneţia va veni cu recomandările necesare pe marginea acestuia.

O parte din societatea civilă, dar şi unele partide de opoziţie se opun schimbării sistemului electoral. Astfel, chiar în ziua de vineri, 5 mai, când a fost adoptat în prima lectură proiectul de lege privind trecerea la sistemul mixt de vot, unii reprezentanţi ai partidelor de opoziţie, printre care Maia Sandu, Andrei Năstase, Dmitri Ciubaşenco, Renato Usatîi, Viorel Cibotaru, etc., au chemat lumea în stradă, în faţa Parlamentului, pentru a se opune acestei modificări. 

Unii experţi au atenţionat opinia publică că de fapt Plahotniuc anume sistemul mixt şi-l doreşte pentru a se menţine la putere, iar între Dodon şi liderul PDM ar exista un scenariu bine pus la punct pe acest subiect.

Pe de altă parte, experţii susţin că sistemul mixt sau uninominal dezavantajează anume partidele de opoziţie, extraparlamentare, deoarece au resurse financiare şi mediatice insuficiente de a faca faţă partidelor mari.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite