Opoziţia va cere demisia Guvernului Chicu pentru modul în care a fost negociat acordul de împrumut cu Rusia

Opoziţia va cere demisia Guvernului Chicu pentru modul în care a fost negociat acordul de împrumut cu Rusia

Deputatul Platformei DA Alexandru Slusari a anunţat că fracţiunea pe care o reprezintă va iniţia procedura de demitere a Guvernului Chicu. Alexandru Slusari nu a precizat când anume opoziţia va depunde moţiunea de cenzură, dar a subliniat că se va ţine cont de contextul actual, în care Republica Moldova se confruntă cu o criză, provocată de pandemia COVID-19.

Ştiri pe aceeaşi temă

Anunţul lui Slusari a fost făcut după ce majoritatea parlamentară PDM-PSRM a votat ratificarea acordului de împrumut din Federaţia Rusă. Alexandru Slusari susţine că Guvernul nu a negociat documentul în interesele ţării şi că acordul este în stil „colonial”, accentuând că acesta a fost elaborat doar în favoarea Federaţiei Ruse. Din aceste motive, opoziţia va iniţia procedura de demitere a Guvernului. Deputatul PDA a afirmat că opoziţia nu exclude şi organizarea protestelor stradale faţă de actuala guvernare, odată cu trecerea pandemiei.

Deputaţii din alianţa de guvernare PSRM-PDM au votat joi, 23 aprilie, ratificarea acordului de împrumut din Federaţia Rusă, în sumă de 200 milioane de euro. Opoziţia parlamentară a solicitat excluderea de pe ordinea de zi a subiectului, pentru ca unele prevederi ale acordului să fie modificate, însă propunerea a fost respinsă.

Grupul parlamentar „Pro Moldova”, condus de deputatul Andrian Candu, a anunţat că a atacat la Curtea Constituţională acordul de împrumut din Federaţia Rusă, în sumă de 200 milioane de euro. Sergiu Sîrbu a afirmat că „acest acord este în detrimentul intereselor naţionale ale Republicii Moldova”.

Premierul Ion Chicu a declarat că prevederile acordului sunt avantajoase. Potrivit lui, o parte din acuzaţii au fost făcute „din lipsă de cunoştinţă”, iar altă parte „pentru că este politicul la mijloc”.

Amintim că Guvernul a aprobat proiectul pentru ratificarea acordului între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Federaţiei Ruse cu privire la acordarea unui împrumut financiar de stat. Este vorba despre creditul rusesc în valoare de 200 de milioane de euro, oferit în două tranşe.
 

Partidul Acţiune şi Solidaritate constată că acordul pentru creditul rusesc conţine prevederi „periculoase”, care creează riscuri exagerate de îndatorare a ţării pe termen lung, dar  şi prevederi care nu se regăsesc în acordurile de împrumut oferite de către Rusia altor ţări.

Igor Dodon a anunţat, vineri seara, că ambasadorul Republicii Moldova în Federaţia Rusă, Andrei Neguţa, a semnat împreună cu conducerea ministerului de Finanţe rus, Acordul de creditare cu Republica Moldova, care prevede acordarea primei tranşe de împrumut în valoare de 200 milioane de euro.
 
„Este primul suport financiar concret oferit din exterior ţării noastre în această perioadă de criză, iar banii vor fi transferaţi în bugetul de stat al Moldovei pentru necesităţile ţării, inclusiv la finanţarea unor proiecte de infrastructură. Aduc sincere mulţumiri partenerilor ruşi şi personal Preşedintelui Federaţiei Ruse, dlui Vladimir Putin, pentru susţinerea acordată Republicii Moldova în condiţii de stringentă necesitate”, a scris Igor Dodon pe Facebook.
 

La iniţiativa lui Igor Dodon, în decembrie 2019, Guvernul Republicii Moldova a iniţiat negocierile cu Federaţia Rusă privind contractarea unui împrumut de 500 milioane de dolari. Prima tranşă, în sumă de 200 milioane de dolari, urmează să ajungă la Chişinău la începutul lunii aprilie. Dobânda anuală va fi în jur de 2%, după cum anunţă Ministerul Economiei, iar Moldova s-a angajat să restituie împrumutul în termen de 10 ani.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările