Opinii. Metoda de plată a datoriei Republicii Moldova faţă de Gazprom este controversată şi suspectă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
gazprom conducta

Decizia autorităţilor de a-i achita Gazpromului datoria pentru luna octombrie şi plata în avans pentru luna noiembrie prin intermediul cesionării unei părţi din datoria Termoelectrica este una suspectă şi dubioasă, notează IPN.

Este opinia unor experţi economici şi a unor lideri politici, potrivit cărora Guvernul acţionează întârziat, lăsând Republica Moldova într-un nou suspans privind o eventuală sistare a gazului.

Fostul vicepreşedinte al Parlamentului, Alexandru Slusari, dar şi liderul Partidului Schimbării, Ştefan Gligor, califică drept extrem de dubioasă procedura identificată de Guvern pentru a oferi Moldovagaz banii necesari acoperirii datoriilor faţă de Gazprom. Potrivit vicepremierului Andrei Spînu, Guvernul va încheia un contract de cesionare a unei părţi a datoriei pe care o are Termoelectrica către Moldovagaz, datoria fiind transmisă către Energocom. Ulterior, Energocom va achita această datorie oferind banii statului către Moldovagaz, iar Moldovagaz îşi va onora obligaţiunile financiare faţă de Gazprom. Este vorba despre 1,4 miliarde de lei.

„Aceste jocuri obscure îmi lasă un gust amar. Dacă toţi au ştiut de termenul de 22 noiembrie, de ce s-a lăsat pentru ultimul moment? Dacă Andrei Spînu n-a ştiut despre asta, atunci apare întrebarea despre competenţa lui. Grav ar fi dacă aceste jocuri ar fi coordonate cu Gazprom, de exemplu, ca să se aloce cât mai repede banii publici, sub presiunea că există riscul să rămânem fără gaze naturale. Soluţia propusă cu alocarea banilor este una controversată şi suspectă”, a spus Alexandru Slusari în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.

„Republica Moldova şi-a asumat prin semnătura lui Andrei Spînu obligaţia de a plăti diferenţele dintre preţul de achiziţie şi tarif pentru luna octombrie şi noiembrie 2021. Spînu se comportă de parcă el vineri a înţeles ce a semnat pe 29 octombrie, lucru inadmisibil. Doamna prim-ministru trebuie să iasă şi să ne explice ce fel de mecanism de achitare este acesta? De ce banii nu s-au transferat direct prin intermediul Comisiei pentru Situaţii Excepţionale? Care este raţionamentul acestui aranjament financiar dubios cu Termoelectrica?”, a spus preşedintele Partidului Schimbării, Ştefan Gligor.

În acelaşi timp, expertul economic Veaceslav Ioniţă atenţionează societatea că este vorba despre preluarea banului public şi achitarea unei datorii acumulate artificial faţă de Gazprom.

„Lucrurile s-au făcut din incompetenţă, din rea-voinţă sau din înţelegere cu Gazprom. Pentru luna octombrie preţul trebuia să fie în jur de 450 de dolari, iar acum ni se pune preţul de 790. CNA n-are întrebări la faptul că gazul de 450 de dolari se cumpără cu 790? Din 74 de milioane de dolari, jumătate din sumă este o datorie creată artificial şi este dubioasă, cealaltă jumătate a datoriei este, într-adevăr, creată din devierile tarifare”, a spus Veaceslav Ioniţă.

Ieri, vicepremierul Andrei Spînu a menţionat că a fost agreată cu Gazprom data de 26 noiembrie în calitate de termen limită de achitare a datoriilor pentru luna octombrie şi plăţii în avans pentru noiembrie. Suma de 1,4 miliarde de lei urmează să fie luată din banii alocaţi Energocom încă în perioada stării de urgenţă. Astăzi, Parlamentul urmează să decidă prin vot final modalitatea de transferare a banilor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite