Opinii: Iniţiativa privind evaluarea prejudiciului provocat de armata rusă pe Nistru are componente electorale şi practice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iniţiativa înaintată de către preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, privind contractarea unei companii juridice internaţionale pentru a estima prejudiciile financiare aduse Republicii Moldova de aflarea pe teritoriul ei a armatei ruse constituie o retorică electorală, dar are şi o componentă practică. Această opinie a fost exprimată în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune TV8, transmite IPN.

Analistul politic Oazu Nantoi numeşte iniţiativa preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, drept pornografie electorală. 

„Ce va face guvernarea de la Chişinău cu rezultatele unui asemenea audit? Noi avem o companie angajată care se numeşte Kroll şi deocamdată despre miliardul furat nu se aude nimic în afară de faptul că guvernarea nu investighează deloc. Noi suntem în campanie electorală şi trebuie să tratăm subiectul la modul respectiv”, a afirmat Oazu Nantoi.

Analistul politic Anatol Ţăranu este de părere şi el că această iniţiativă are o componentă electorală, dar are şi o componentă practică foarte importantă. 

„Din perspectiva reglementării politice în Transnistria, eu salut o asemenea abordare şi cred că este absolut binevenită. În acelaşi timp, eu sunt conştient de faptul că o asemenea abordare strică relaţia moldo-rusă indiscutabil”, menţionează Anatol Ţăranu.

În opinia comentatorului politic Corneliu Ciurea, acesta este un demers de sincronizare a Republicii Moldova cu ceea ce face Ucraina. 

„Ucraina a şi făcut estimarea pagubelor şi are unde să acţioneze în judecată, iar Republica Moldova se solidarizează cu acest demers având în vedere că guvernarea noastră este una pro-europeană şi nu acceptă supremaţia rusească”, a afirmat analistul.

Victor Stepaniuc, preşedintele Comisiei pentru consolidarea statalităţii şi integrarea ţării din cadrul Consiliului societăţii civile de pe lângă preşedintele Republicii Moldova, consideră că aceasta este o declaraţie provocatoare şi afectează imaginea şi interesele Republicii Moldova. 

„Ea nu o să aibă continuitate. Este o iniţiativă de inducere în eroare, inclusiv a partenerilor occidentali. Imaginea ţării noastre se afectează serios atât în regiune, cât şi în relaţiile cu Federaţia Rusă”, a declarat Victor Stepaniuc.  

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a promovat o iniţiativă potrivit căreia Republica Moldova urmează să angajeze o companie juridică internaţională care ar urma să estimeze pagubele financiare cauzate de prezenţa militară a armatei ruse în stânga Nistrului fără acceptul autorităţilor constituţionale ale ţării.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite