Opinii: Blocul ACUM ar trebui să accepte discuţii cu PSRM

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Blocul ACUM ar trebui să accepte discuţiile la care l-a invitat Partidul Socialiştilor după confirmarea de către Curtea Constituţională a alegerilor din 24 februarie. Acest lucru ar trebui făcut din moment ce există o posibilitate, chiar dacă pur teoretică, de a înlătura Partidul Democrat de la guvernare. De această părere sunt mai mulţi jurnalişti şi experţi participanţi la emisiunea „Ora expertizei” de la Jurnal TV, transmite IPN.

Jurnalistul Igor Volniţchi spune că PSRM a făcut propunerea de discuţii anume blocului ACUM pentru că în ultimii ani, cel puţin declarativ, socialiştii nu o dată s-au declarat împotriva actualului regim, au depus moţiuni simple, de cenzură şi era firesc să intre în această consecutivitate logică şi să vină cu această propunere.

„Cel mai probabil, blocul ACUM va respinge această invitaţie la discuţii. Există o mare diferenţă între negocieri şi discuţii şi socialiştii s-au ferit să folosească termenul „negocieri”. Negocierile presupun un proces care începe de la ceva şi se termină cu ceva anume, iar discuţiile înseamnă altceva”, susţine jurnalistul. În opinia lui, cel mai probabil socialiştii îşi doresc o tatonare de teren.

Totodată, Igor Volniţchi este de părere că o discuţie între blocul ACUM şi PSRM ar trebui să aibă loc din moment ce există o posibilitate, chiar dacă pur teoretică, de a înlătura Partidul Democrat de la guvernare.

Jurnalistul Alexandru Cozer susţine că din moment ce blocul ACUM spune că prima iniţiativă cu care va veni este revenirea la sistemul electoral proporţional, atunci este normal să discute cu singurii cu care pot discuta şi aceştia sunt socialiştii. „Eu, ca alegător al blocului ACUM i-am votat pe aceşti oameni să ajungă acolo şi să schimbe ceva. Or, poziţionându-te doar în opoziţie, nediscutând cu nimeni, respingând pe toată lumea, nu ai nicio şansă să schimbi ceva”, susţine Alex Cozer.

Juristul Pavel Midrigan consideră că socialiştii, formal, au făcut propunerea corect, iar acum mingea este în terenul blocului ACUM. „Dacă ei (n.r. blocul ACUM) s-au poziţionat în opoziţie, e chestia lor. Mâine, poimâine poate să nu le mai propună nimeni nimic”, susţine juristul. Potrivit lui, propunerea PSRM se încadrează în cadrul legal şi în cazul în care ACUM refuză discuţiile, pentru socialişti apare posibilitatea de a discuta cu Partidul Democrat.

Liderii Blocului Electoral ACUM DA PAS sunt aşteptaţi marţi, 12 martie, ora 15.00, la sediul Partidului Socialiştilor „pentru discuţii în vederea instituirii unei colaborări politice parlamentare”. Invitaţia a fost făcută de către secretarul pentru ideologie al PSRM, Ion Ceban, în cadrul unui briefing de presă susţinut luni, 11 martie, după şedinţa Comitetului executiv politic al PSRM. În aceeaşi zi, reprezentanţii blocului ACUM au declarat că va fi formulat un răspuns în cadrul conferinţei de presă care urmează să aibă loc marţi, 11 martie, cu începere de la ora 12.00.

După alegerile din 24 februarie, Partidul Socialiştilor a acumulat 35 de mandate în noul Parlament, iar blocul electoral ACUM – 26 de fotolii de deputat, din totalul de 101.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite