Opinie: Dacă Ucraina va insista pe construirea hidrocentralelor, relaţia cu Moldova se va înrăutăţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă Ucraina va continua să insiste pe construcţia hidrocentralelor pe râul Nistru, atunci relaţiile cu Republica Moldova se vor înrăutăţi. Declaraţia a fost făcută de Victor Juc, vicedirectorul Institutului de Cercetări Juridice şi Politice a Academiei de Ştiinţe a Moldovei, în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.

Potrivit lui, actualmente partea ucraineană aşteaptă să vadă ce decizii se vor mai lua în Republica Moldova, iar primul ministru Pavel Filip are încredere în ceea ce spun autorităţile ucrainene că orice problemă pe acest subiect va fi negociată cu conducerea de la Chişinău.

„Studiile de fezabilitate realizate demonstrează cu lux de amănunte câte pericole vor fi la adresa ecosistemului din Nistru – sunt foarte multe”, spune Victor Juc.

Referindu-se la diferendul transnistrean, expertul în comunicare şi relaţii publice, Valentin Bălan, spune că, după anul 2015, ucrainenii percep diferit situaţia din Transnistria pentru că se ciocnesc cu aceeaşi problemă în estul Ucrainei. Ucrainenii au înţeles că diferendul din Transnistria este unul indus Republicii Moldova. Totodată, expertul spune că autorităţile din Moldova nu au formată o singură voce care să exprime aceeaşi viziune.

„De aceea, fiecare încearcă să-şi construiască o anumită imagine pe seama problemei transnistrene, deşi şi stânga politică, şi dreapta pomenesc în programele lor electorale rezolvarea problemei transnistrene”, spune Valentin Balan.

În ceea ce priveşte demarcarea frontierei de stat cu Ucraina, expertul în securitate Rosian Vasiloi, spune că acest proces nu se va încheia anul curent pentru că aceasta depinde direct de voinţa părţilor implicate. În plus, demarcarea presupune şi nişte cheltuieli financiare.

„Cu părere de rău, şi autorităţile Republicii Moldova, şi cele din Ucraina sunt subfinanţate şi aceasta vine din istoric”, afirmă expertul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite