Opinie. Preţul gazului – bâtă politică folosită de Rusia împotriva R. Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conducta Gazprom
Conducta Gazprom

Preţul de achiziţie a gazului, majorat în luna ianuarie cu peste 200 de dolari, împarte taberele pe arena politică de la Chişinău. În timp ce guvernarea urmăreşte tendinţele de pe piaţa internaţională şi aşteaptă ca preţurile să înregistreze un trend descendent, opoziţia extraparlamentară cere preşedintelui Maia Sandu şi vicepremierului Andrei Spînu să meargă în Federaţia Rusă şi să renegocieze contractul cu Gazprom, notează IPN.

Comentatorii politici califică criza energetică cu care se confruntă Republica Moldova drept una previzibilă în condiţiile în care Federaţia Rusă foloseşte gazul în calitate de instrument geopolitic pentru a-şi întări influenţa în Europa.

„Federaţia Rusă joacă tare, are ca prioritate darea în exploatare Nord Streem 2, vrea garanţii de sferă de influenţă în Ucraina şi a simţit momentul oportun. Pandemia cu repercusiunile ei negative, lipsa gazelor naturale pe piaţa europeană, Federaţia Rusă profită de asta, iar Republica Moldova este prinsă în acest joc geopolitic. În tot acest context, echipa noastră nu a analizat foarte bine situaţia şi nu a negociat cel mai bun contract pentru Republica Moldova”, a spus comentatorul politic Ion Tăbârţă, în cadrul emisiunii „Întreabă Gheţu” de la TV8.

Şi fostul deputat Vitalia Pavlicenco spune că prin criza energetică provocată în Republica Moldova, Moscova taxează aspiraţiile europene ale guvernării de la Chişinău.

„Când în Republica Moldova erau guvernări proruseşti, de stânga, li s-au făcut întotdeauna concesii legate de preţuri. Moscova, evident, foloseşte preţul gazelor ca un instrument geopolitic. Sigur că este vorba de condiţii politice, avem regiunea transnistreană, nu se doreşte extinderea României peste Prut, în sensul unei unificări cu România, ca să nu intrăm în NATO. Gazul este folosit ca Republica Moldova să nu-şi dorească în Uniunea Europeană, ne amintim că şi Ucraina a fost avertizată în acest sens”, a spus ex-deputatul Vitalia Pavlicenco.

În acelaşi timp, reprezentanţii opoziţiei extraparlamentare le cer guvernanţilor să renegocieze contractul cu Gazprom, să se inspire atât din experienţa fostelor guvernări de la Chişinău care au reuşit negocierea unui preţ bun la gaz, cât şi din experienţa statelor europene care au obţinut contracte avantajoase cu Rusia.

„Preţul la gaze depinde de situaţia de pe piaţa internaţională, dar acesta este doar un fragment al realităţii. Nimeni nu vorbeşte de cealaltă parte a realităţii. Preţul gazului este subiectul unui contract, nu al voinţei Domnului, respectiv, guvernarea să se trezească, Sandu şi Spînu să plece la Moscova şi să nu vină de acolo până când nu vor renegocia contractul, mai cu seamă că precedente şi oportunităţi sunt destule. Alţi şefi de state au făcut-o”, a spus reprezentantul formaţiunii Congresul Civic, Iurie Muntean.

„Criza gazelor are un context regional. Este o situaţie care pune presiune pe cetăţeni, dar se analizează tendinţa preţului pe piaţa internaţională şi se observă o tendinţă de scădere. S-ar putea ca preţul să se diminueze. Examinăm mai multe scenarii, reieşind din potenţialele evoluţii ale situaţiei, vom acţiona în funcţie de situaţie”, a spus deputatul PAS, Igor Chiriac.

Potrivit contractului semnat cu Gazprom, Republica Moldova trebuie să achite până la data de 20 a fiecărei luni, costul gazelor naturale consumate în luna precedentă şi 50% din costul gazelor consumate în luna curentă. În cazul neachitării plăţilor, în termen de 48 de ore, Gazprom poate dispune sistarea livrării gazului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite