Opinie: Includerea Moldovei în agenda summit-ului NATO se datorează SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Includerea Republicii Moldova, la pachet cu Ucraina şi Georgia, pe agenda summit-ului Alianţei Nord-Atlantice care a avut loc săptămâna trecută, se datorează politicii regionale a Statelor Unite ale Americii. Astfel, în cadrul summit-ului s-a discutat despre retragerea trupelor militare din Republica Moldova, Georgia şi Ucraina.

Declaraţii în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.

Elena Mârzac, directoarea Centrului de Informare şi Documentare NATO din Moldova, a menţionat că cel mai important pentru regiunea în care se află Republica Moldova a fost faptul că s-a discutat mult despre securitatea Mării Negre, despre rolul României, dar şi articolul 7 al rezoluţiei finale care se referă la retragerea trupelor militare de pe teritoriul Republicii Moldova, Ucrainei şi Georgiei.

Ion Tăbârţă, expert în domeniul de securitate la IDIS „Vitorul”, susţine că includerea Republicii Moldova pe agenda NATO, la pachet cu Ucraina şi Georgia, şi solicitarea retragerii trupelor ruseşti din aceste trei ţări, se datorează politicii regionale pe care Statele Unite ale Americii o desfăşoară.

„Trebuie să recunoaştem franc că SUA niciodată nu a avut o politică singulară referitor la Republica Moldova. Mai degrabă, noi am fost abordaţi reieşind din politica SUA în spaţiul regional”, a spus Ion Tăbârţă.

Potrivit lui, având în vedere subiectul Ucrainei în prim-planul securităţii regionale, aceste subiecte nu puteau să lipsească din discuţii.

Iulian Fruntaşu, expert în politica externă este de părere că nu se pot aştepta foarte multe rezultate de la acest summit. El spune că ar avea îngrijorări legate de situaţia din Ucraina pentru că preşedintele SUA a fost destul de reticent să critice Federaţia Rusă pentru anexarea Crimeii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite