ONG-uri, despre criza energetică din R. Moldova: Acţiunile părţii ruse prezintă toate semnele unui şantaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
gazprom conducta

Organizaţiile membre ale Platformei Naţionale a Forumului Societăţii Civile al Parteneriatului Estic consideră inadmisibilă tergiversarea de către Gazprom a negocierilor pentru livrarea de gaze naturale în Republica Moldova. Într-o Declaraţie publică, organizaţiile semnatare menţionează că acţiunile părţii ruse prezintă toate semnele unui şantaj deoarece tergiversarea respectivă nu are nici o motivaţie economică sau tehnică, transmite IPN.

„Facem apel la guvernarea Republicii Moldova să nu accepte nicio condiţionalitate politică cu partea rusească şi, în cazul în care nu va fi acceptată livrarea gazelor de către Gazprom la condiţiile precedente, să dinamizeze procesul de identificare a surselor alternative prin intermediul Energocom de la traderi care operează la bursele internaţionale. Republica Moldova este pregătită din punct de vedere al infrastructurii pentru a importa gaze naturale prin conductele de la sud, nord, vest şi est. Prin urmare, considerăm că Republica Moldova are toate premisele să examineze o multitudine de alte opţiuni de asigurare Republicii Moldova cu gaze naturale, având în vedere, în particular, gazoductul Iaşi-Ungheni şi asigurarea reversului prin conducta de la Isaccea, dar şi căile tradiţionale din estul şi nordul ţării”, se spune în Declaraţie.

Organizaţiile membre ale Platformei Naţionale a Forumului Societăţii Civile al Parteneriatului Estic notează că, şi în condiţiile în care sursele alternative de gaze naturale vor fi mai scumpe, preţul eventualelor condiţionalităţi politice în raport cu Gazprom/Federaţia Rusă poate fi incomensurabil mai mare faţă de preţurile stabilite la bursele internaţionale. În acelaşi timp, impactul social al majorării tarifelor pentru consumatori poate fi atenuat prin măsuri ţintite de compensare pentru păturile socialmente vulnerabile. „Facem apel la partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova să acorde sprijin financiar, tehnic şi politic în vederea susţinerii Republicii Moldova în procesul de consolidare a securităţii energetice a ţării. Facem apel către toate forţele politice din ţară să evite specularea pe marginea crizei energetice şi să îşi unească eforturile în interesul Republicii Moldova, şi anume să promoveze dreptul de a avea libertatea de a procura gaze naturale din diverse surse”, se mai spune în Declaraţie.

Declaraţia este semnată de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, Institutul pentru Politici şi Reforme Europene, Institutul European de Studii Politice din Moldova. Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova, Comunitatea WatchDog.MD şi alte organizaţii, în total 34 la număr.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite