ONG-ul condus de avocatul Ion Dron le cere autorităţilor statului să semneze un pact pentru justiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Asociaţia Obştească „Centrul de Iniţiative şi Monitorizare a Autorităţilor Publice” va trimite un demers către Parlament, Guvern şi Consiliul Superior al Magistraturii, cărora le cere să semneze un „pact pentru justiţie în Republica Moldova”. Anunţul a fost făcut într-o conferinţă de presă la IPN, de avocatul Ion Dron, preşedintele asociaţiei.

„Reforma justiţiei are nevoie de un suport politic pe termen lung. Criza din justiţia moldovenească este cauzată exclusiv de clasa politică, care s-a perindat la putere în ultimii 20 de ani”, a declarat Ion Dron.

Avocatul susţine că puterea precedentă nu a dorit să facă niciun fel de reformă în justiţie, iar puterea actuală vrea să facă reforme, dar cu ea la putere. „Astăzi, ca niciodată, puterile statului au nevoie de acţiuni conjugate în direcţia unei rezolvări raţionale, eficiente şi în interesul cetăţeanului a problemelor grave ce ţin de reformarea justiţiei în Republica Moldova”, a declarat avocatul.

Ion Dron a menţionat că voinţa politică, viziunea clară şi capacităţile de administrare sunt cele trei condiţii necesare pentru o reformă eficientă în justiţie. „Aceste condiţii nu pot realizate separat, determinantă fiind voinţa politică”, a spus Ion Dron.

„Asociaţia pe care o conduc va expedia către Parlament, Guvern şi Consiliul Superior al Magistraturii o cerere prin care va solicita organizarea de consultări şi dezbateri publice cu societatea civilă în vederea elaborării unui pact pentru justiţie. De asemenea, vom solicita semnarea de către autorităţile celor trei puteri a acestui document, care să reprezinte forma juridică a promisiunilor de reformare a justiţiei”, a spus Ion Dron.

Potrivit avocatului, semnarea unui asemenea pact ar însemna asumarea de către actuala guvernare a unui angajament juridic, care să fie o garanţie a scoaterii puterii judecătoreşti de sub influenţa politicului. De asemenea, Ion Dron consideră că un asemenea document ar garanta că principiul separării puterilor în stat poate deveni o realitate în cel mai scurt timp în Republica Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite