Jurnalist libanez: Serviciile secrete române nu sunt capabile să desfăşoare singure o operaţiune precum cea de capturare a lui Omar Hayssam

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Omar Hayssam este acuzat de terorism şi delapidare FOTO Mediafax
Omar Hayssam este acuzat de terorism şi delapidare FOTO Mediafax

Teroristul Omar Hayssam, găsit vinovat în instanţă pentru răpirea, în 2005, a jurnaliştilor români Sorin Mişcoci, Ovidiu Ohanesian şi Marie Jeanne Ion, ar fi fost adus în România cu ajutorul americanilor, susţine jurnalistul libanez Ali Nassar, redactorul site-ului Al Houkoul, scrie „Vocea Rusiei”.

„Eu am studiat în România şi din această cauză urmăresc foarte atent toate evenimentele legate de această ţară. Informaţia despre transferului lui Hayssam către autorităţile române a apărut cu câteva zile în urmă. Până atunci, din câte ştiu, el se afla în Irak. Cred că serviciile secrete române nu sunt capabile să facă o asemenea operaţiune pe cont propriu. În Irak, mai ales în Kurdistan, sunt foarte active serviciile americane şi israeliene. Cel mai probabil, operaţiunea s-a desfăşurat cu ajutorul lor. În orice caz, acestea au fost acţiuni neoficiale şi ilegale, ceea ce se înscrie perfect în stilul agresiv al politicii americane", a declarat jurnalistul libanez pentru Vocea Rusiei.

Omar Hayssam a fost adus în România vineri 26 iulie. Teroristul era căutat din 2006 după ce a coordonat răpirea pe 28 martie 2005 a jurnaliştilor Marie Jeanne Ion, reporter şi Sorin Mişcoci, cameraman, ambii la postul de televiziune Prima TV, împreună cu Ovidiu Ohanesian, ziarist la cotidianul Romania Liberă la Bagdad, Irak.

Omar Hayssam mai este acuzat de delapidare, prejudiciul creat fiind de aproximativ 20 de milioane de euro. 
În acest dosar, Hayssam a fost trimis în judecată în octombrie 2012.

Citeşte mai multe despre Omar Hayssam:

Alba-neagra cu Hayssam. Filmul zilei în care teroristul numărul 1 al României s-a pierdut birocratic între instituţii

Teroristul Omar Hayssam a fost mutat marţi la Penitenciarul Rahova. Totul s-a petrecut însă în mare secret. Taina a fost atât de mare încât nici instanţa Tribunalului Bucureşti, care l-a aşteptat marţi dimineaţă pe Hayssam pentru a discuta cererea procurorilor de arestare într-un dosar de delapidare, nu a ştiut unde se află.

Cum au fost achitaţi complicii la fuga lui Omar Hayssam

SRI a reconstituit întregul traseu până în Siria al teroristului condamnat în România, stabilind la nivel de minut fiecare pas al său şi al celor care l-au ajutat să fugă. Judecătorii însă nu au luat în seamă în raportul SRI.

Omar Hayssam nu a fugit: „A avut un zbor confortabil“

Avocaţii sirianului nu au negat faptele de terorism ale clientului lor, dar au încercat să-i obţină o pedeapsă pentru o banală trecere frauduloasă a frontierei.

Omar Hayssam, liber în Siria. Preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, a afirmat în 2010: Hayssam va fi extrădat în România după ce-şi va ispăşi pedeapsa din Siria

Autorităţile siriene ar trebui să-l pună în libertate astăzi pe Omar Hayssam, condamnat în ţara natală pentru subminarea puterii de stat. Omar Hayssam urmează să fie eliberat după patru ani petrecuţi în Penitenciarul nr. 1 din Siria, acolo unde se află încarcerat din ianuarie 2008.

Filmul răpirii orchestrate de Hayssam

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului General, ideea răpirii jurnaliştilor români în Irak i-a venit lui Omar Hayssam în ianuarie 2005, după ce a urmărit la Al-Jazeera cazul jurnalistei italiene Giuliana Sgrena, răpită şi ea pe 4 februarie 2005 de Organizaţia Jihadului Islamic.

8 ani de la „Răpirea din Irak”. Întreaga poveste, aşa cum şi-o amintesc cei trei ziarişti luaţi ostatici de complicii lui Omar Hayssam

La 28 martie 2005, trei jurnalişti români, Marie-Jeanne Ion, Sorin Mişcoci (ambii la Prima TV) şi Ovidiu Ohanesian (de la „România liberă”), au fost răpiţi în Bagdad, capitala Irakului. Împreună cu cei trei jurnalişti a fost luat ostatic şi Mohammad Munaf, cetăţean american de origine irakiană. Acesta din urmă se oferise să fie ghidul românilor pe durata deplasării jurnalistice la Bagdad.

Teroristul Omar Hayssam a fost adus în România

Omar Hayssam a fost adus în România. Aşa a anunţat vineri dimineaţa purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Bogdan Oprea. Hayssam a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru acte de terorism după ce a fost găsit vinovat de răpirea în Irak - în martie 2005 - a jurnaliştilor români Ovidiu Ohanesian, Sorin Mişcoci şi Marie Jeanne Ion. La aflarea veştii jurnalistul Ovidiu Ohanesian s-a arătat surprins de vestea aducerii în ţară a teroristului.

Remus Ştefureac, analist politic: „Recuperarea lui Hayssam transmite un semnal: statul nu se mai joacă”

„Recuperarea lui Omar Hayssam este importantă. Epoca privilegiilor de grup şi a negocierilor subversive începe să apună”, comentează analistul politic Remus Ştefureac, pe blogul său de pe adevarul.ro.

Ion Petrescu, analist militar: Hayssam Khaled Omar, prima piesă căzută într-un Domino abia început

„Hayssam, acest fost partener de dialog, evident pragmatic, al unor figuri cunoscute, consacrate, încă prezente în arena politică internă, a fost returnat autorităţilor române de oficiali sirieni, care au demonstrat astfel că se ţin de cuvânt, respectă acordurile bilaterale şi deţin puterea reală, dincolo de sincopele războiului civil, la Damasc”, scrie analistul militar Ion Petrescu, pe blogul său de pe adevarul.ro.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite