Olesea Stamate, despre urgenţa evaluării lui Stoinoglo: Dosarul poate dura prea mult

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Olesea Stamate
Olesea Stamate

Vicepreşedintele PAS Olesea Stamate spune că decizia Maiei Sandu de a cere Consiliului Superior al Procurorilor iniţierea procedurii de evaluare a activităţii lui Alexandr Stoianoglo are loc acum, întrucât dosarul penal al procurorului general suspendat poate dura prea mult. Preşedintele comisiei juridice, numiri şi imunităţi a Parlamentului mai spune că evaluarea activităţii şi anchetarea lui Stoianoglo sunt două procese paralele, notează IPN.

Pe 11 noiembrie, Consiliul Superior al Procurorilor a permis iniţierea procedurii de evaluare a activităţii procurorului general suspendat, solicitată de preşedintele Maia Sandu. Potrivit CSP, activitatea lui Stoianoglo va fi evaluată de o comisie specială a cărei componenţă urmează a fi stabilită ulterior.

„Acest dosar poate dura destul de mult. Avem experienţa dosarelor care durează 5-7 ani şi asta este grav. Evaluarea lui nu va avea loc prin prisma acuzaţiilor care i se aduc, comisia va evalua activitatea lui de procuror general, e vorba despre activitate managerială, succes în gestionarea activităţii Procuraturii, ce a reuşit să facă pe perioada mandatului. Faptul că Stoianoglo este sub investigaţie penală nu contează în timpul evaluării”, a spus Olesea Stamate în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4.

Preşedintele comisiei juridice, numiri şi imunităţi spune că în timpul procedurii de evaluare, Alexandr Stoianogo va fi audiat, iar dacă dosarul său nu va fi trimis în judecată, iar comisia de evaluare va constata o activitate ireproşabilă a acestuia, Stoianoglo va reveni la şefia Procuraturii Generale.

„Sunt două procese paralele, unul este evaluarea, dacă obţine nota 10, foarte bine. Şi dacă în cazul urmăririi penale se demonstrează că nu sunt suficiente probe pentru a-l acuza, atunci el revine în funcţie. Comisia de evaluare urmează să-şi elaboreze o metodologie, care se aprobă de CSP şi în baza acestui regulament se desfăşoară evaluarea, va fi analizat progresul pe anumite dosare, vor fi intervievaţi procurori, factori de decizie din cadrul Procuraturii, eventual pe procurorul general suspendat. Va fi elaborat raport şi raportul este prezentat CSP”, a mai spus Olesea Stamate.

Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost reţinut pe 5 octombrie. El este învinuit de corupere pasivă, abuz în serviciu, fals în declaraţii şi depăşirea atribuţiilor de serviciu. Infracţiunile ar fi fost săvârşite în 2011, când deţinea funcţia de deputat în Parlamentul Republicii Moldova şi în 2021, când deţinea funcţia de Procuror General. Stoianoglo pledează nevinovat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite