Oleg Smirnov, fiul liderului separatist de la Tiraspol, este cercetat penal în Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oleg Smirnov, fiul liderului separatist de la Tiraspol
Oleg Smirnov, fiul liderului separatist de la Tiraspol

Comitetul de anchetă al Federației Ruse a pornit o cauză penală privind delapidarea a 160 de milioane de ruble (3 milioane 781 mii de euro), alocate nerecunoscutei republici moldovenești nistrene în calitate de ajutor umanitar pentru suplimentarea pensiilor și susținerea agriculturii. Printre cei anchetați se numără și fiul mai mic al lui Igor Smirnov, Oleg, care are cetățenie rusă și viză de reședință la Moscova.

Potrivit unui comunicat de presă al Comitetului rus de anchetă, cauza penală a fost inițiată împotriva vicepreședintelui Băncii republicane transnistrene, Oleg Brizițki, precum și a lui Oleg Smirnov, dar și a altor persoane. Toți sunt bănuiți de infracțiunea prevăzută de art.160 al Codului Penal al Federației Ruse - „însușirea prin furt a proprietății străine, în proporții deosebit de mari, efectuată cu premeditare de un grup de persoane", riscând până la zece ani de închisoare.

„Ca urmare a acestor acțiuni ilegale, au fost aduse prejudicii enorme intereselor Federației Ruse", se menționează în comunicat. Potrivit datelor anchetei, pe banii furați Oleg Smirnov și-ar fi cumpărat câteva apartamente în Moscova, o casă într-un cartier rezidențial de lux din apropiere, dar și imobile comerciale. Potrivit presei ruse, anchetatorii ruși verifică în prezent și activitatea unor firme din Moscova fondate de Oleg Smirnov.

Citește și:

Transnistria ameninţă cu blocarea traficului feroviar de mărfuri

Moscova nu-l mai vrea pe Smirnov

Liderul transnistrean Igor Smirnov susţine că este victima presiunilor de la Kremlin

Rusia acordă susținere financiară Transnistriei de mai mulți ani. Peste 55,5 milioane de dolari au fost alocate în total de la finele lui 2007 și până în iulie 2010, când Rusia a stopat transferurile, din cauza suspiciunilor legate de schemele intransparente de repartizare a banilor. Potrivit Kommersant, Moscova i-a cerut socoteală lui Igor Smirnov, printr-o scrisoare expediată de administrația prezidențială, lăsată însă fără răspuns de către liderul de la Tiraspol. Cu toate acestea, în martie 2011, Rusia a reluat asistența financiară pentru Transnistria. Totodată, vara trecută, organele de anchetă ruse au început să investigheze cum sunt cheltuiți banii de către autoritățile transnistrene.

Fiul liderului transnistrean a devenit unul dintre suspecți, deoarece, surprinzător, toate fondurile alocate de Rusia ajungeau pe conturile celei mai mari bănci din Transnistria, „Gazprombank", unde șef al consiliului de administrație era Oleg Smirnov, iar soția sa, Marina, era președinte al instituției. În prezent, banca și-a schimbat denumirea în „Businessinvestbank", iar numele Smirnov nu mai figurează în lista top-managerilor.

„Igor Smirnov a făcut un pas greșit” 

Anunțul despre această cauză penală a apărut la două săptămâni după ce Kremlinul a calificat drept o greșeală decizia lui Igor Smirnov de a candida pentru a cincea oară la funcția de „președinte" al autoproclamatei republici nistrene, la alegerile din decembrie. Publicația rusă Kommersant nu exclude că ancheta l-ar putea viza și pe liderul transnistrean, care este cetățean al Federației Ruse.

Fiodor Lukianov, redactor-șef al revistei „Rusia în politica globală", citat de Kommersant, susține că activizarea cercetărilor are legătură directă cu campania electorală din regiunea transnistreană. „Rusia își demonstrează forța, arătându-lui Igor Smirnov că a făcut un pas greșit înaintându-și candidatura pentru un nou mandat. Este un semn clar că, dacă va continua să comită greșeli, vor fi atinse interesele familiei sale. Este o istorie prelectorală și nimic mai mult. Lui Smirnov i se dă de înțeles că există un alt candidat la funcția de președinte, mult mai bun", a spus Lukianov, referindu-se la Anatoli Kaminski, actualul șef al „parlamentului" de la Tiraspol, contracandidatul lui Igor Smirnov.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite