Octavian Armaşu: Recuperarea banilor din băncile în lichidare este în plină derulare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

Procesul recuperării mijloacelor financiare din cele trei bănci în lichidare este în plină derulare. Din data retragerii licenţelor, 16 octombrie 2015, şi până la 30 noiembrie 2018, Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank au încasat 1.698, 8 milioane de lei, inclusiv 421,6 milioane lei – sumă obţinută în cadrul unui dosar penal.

Astfel, în scopul rambursării creditelor de urgenţă acordate, din data retragerii licenţelor şi până la data de 30 noiembrie 2018, către Banca Naţională a Moldovei şi Ministerul Finanţelor au fost achitate mijloace băneşti în sumă totală de 1 728,0 milioane de lei. Informaţiile au fost oferite de către guvernatorul Băncii Naţionale, Octavian Armaşu, în cadrul unui interviu comun acordat presei, transmite IPN.

Întrebat despre creditele neperformante la bănci, cu valoarea maximă de 33%, minimă – 5,5%, iar în medie pe sistem – 13%, guvernatorul a menţionat că indicatorul de credite neperformante a înregistrat valorile actuale mai multe motive. Pe parcursul anilor 2016-1017, a existat o scădere a valorii portofoliului total de credite bancare. Pe acest fundal, odată cu rambursarea creditelor calitative din portofoliul băncilor şi înlocuirea lentă a lor cu credite noi, ponderea relativă a creditelor neperformante a crescut. De asemenea, în urma controalelor totale derulate la băncile licenţiate, în unele cazuri unele credite existente deja au fost recalificate din motive prudenţiale.

„În prezent, se atestă o scădere a portofoliului de credite neperformante şi aceasta se datorează în primul rând, reformelor ample pe care le face Banca Naţională a Moldovei. În context, voi preciza că, la 30 noiembrie 2018, ponderea creditelor neperformante în portofoliul de credite în sectorul bancar a fost de 13,4% şi a scăzut faţă de începutul anului 2018 cu 5,0 puncte procentuale”, a menţionat guvernatorul.

BNM a recomandat, în repetate rânduri, băncilor să ia măsuri pentru reducerea numărului de credite neperformante, să monitorizeze permanent calitatea portofoliului de credite şi să-şi consolideze structura de management al afacerilor, în special în domeniul gestionării riscului de credit. În plus, BNM a solicitat băncilor prezentarea informaţiei cu privire la progresele realizate în implementarea măsurilor de reducere a creditelor neperformante.

Măsurile luate de bănci pentru reducerea creditelor neperformante se referă, în principal, la elaborarea şi implementarea strategiilor şi planurilor de reducere a creditelor neperformante, revizuirea reglementărilor interne sau elaborarea noilor reglementări interne privind activitatea de creditare, instruirea angajaţilor din domeniul creditării, monitorizarea permanentă şi prezentarea către conducerea băncii a informaţiilor cu privire la evoluţia creditelor neperformante.

Nivelul de aprovizionare a creditelor neperformante este înalt, atingând 69,5% pe sistem, şi variază de la 42,5% până la 87,2%, în funcţie de bancă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite