Octavian Ţîcu, despre AUR Moldova: Dezbină unioniştii şi loveşte în votul proeuropean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul PUN, Octavian Ţîcu
Liderul PUN, Octavian Ţîcu

Preşedintele Partidului Unităţii Naţionale, Octavian Ţîcu, e de părere că Alianţa pentru Unirea Românilor din Republica Moldova, condusă de Vlad Bileţchi, prin acţiunile sale destabilizează situaţia din ţară, dezbină unioniştii şi loveşte în votul proeuropean. În acest context, Ţîcu a dat de înţeles că nu regretă că a refuzat să meargă în alegeri împreună cu AUR.

„Ce fac AUR şi PSRM-PCRM în această campanie electorală este rezultatul unui scenariu bine regizat de forţele loiale Kremlinului, capcană în care au căzut mulţi unionişti şi oameni de bună credinţă”, a scris Octavian Ţîcu pe Facebook, enumerând o serie de argumente în acest sens:

1. Ambii actori (AUR - PSRM/PCRM) radicalizează electoratul şi se avantajează reciproc în campanie;

2. Reprezentanţii PSRM din CEC au votat cu uşurinţă înregistrarea "blocului camuflat" AUR pentru alegerile parlamentare, încălcând legislaţia electorală;

3. În lipsă de personalităţi, de organizaţii teritoriale, de imagine şi de program, AUR a ales calea bătută a provocărilor, care compromite ideea românească şi unionistă. Aşa vrea Moscova să ne proiecteze - radicali, extremişti, marginali, la periferia societăţii. Asta încearcă AUR să acrediteze;

4. Acum cred că devine clară şi înţeleasă decizia PUN de a respinge AUR, care avea intenţia premeditată de a ne compromite pe noi şi ideea Reunirii;

5. AUR a încercat şi încearcă să destabilizeze România, iar acum destabilizează R. Moldova, dezbină unioniştii şi loveşte în votul proeuropean.

Amintim că Blocul electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor, în frunte cu ex-preşedinţii Igor Dodon şi Vladimir Voronin, a organizat un marş duminică, 4 iulie, în centrul Chişinăului, cu genericul „Iubim Moldova”. La manifestaţie, organizată în contextul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie, s-au adunat mii de simpatizanţi ai Blocului, care au scandat lozici în susţinerea Blocului, în mare parte în limba rusă.

În acelaşi timp, Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) din Republica Moldova a decis să organizeze o contramanifestaţie. 

Mai mulţi reprezentanţi AUR, printre care liderul formaţiunii Vlad Bileţchi, ex-primarul Chişinăului Dorin Chirtoacă, şi fostul ministru al Mediului Valeriu Munteanu, au întins un tricolor imens pe Bulevardul Ştefan cel Mare din Chişinău, aşa încât să închidă accesul manifestanţilor Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor, care se îndreptau pe Bulevard din direcţia străzii Alexandru Puşkin către Preşedinţie şi Parlament.

„Trăiască, trăiască, trăiască şi înflorească, Moldova, Ardealul şi Ţara Românească”, au scandat manifestanţii AUR în timp ce protestatarii Comuniştilor şi Socialiştilor veneau în direcţia lor.

Forţele de ordine au intervenit şi i-au luat pe sus pe protestatarii AUR, care s-au plâns că au fost stropiţi cu gaze lacrimogene, au fost bruscaţi şi că poliţiştii ar fi călcat tricolorii în picioare. 

Totuşi, la un moment dat, Dorin Chirtoacă a reuşit să evite cordonul Poliţiei şi a încercat să se năpusteasca asupra lui Igor Dodon, care era în fruntea marşului alături de Vladimir Voronin, însă câţiva indivizi din coloana de manifestanţi ai Comuniştilor şi Socialiştilor l-au oprit pe Dorin Chirtoacă, l-au bruscat şi l-au târâit în afara manifestanţilor lui Dodon şi Voronin.

Igor Dodon a spus că acţiunea celor din AUR este o provocare. „Jos provocatorii”, a spus Dodon.

VIDEO AICI

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite