Octavian Ţîcu: Deschiderea de care se bucură Moldova nu este o realizare a PAS, ci o consecinţă a crizei de securitate din regiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Maia Sandu şi premierul Gavriliţa
Preşedintele Maia Sandu şi premierul Gavriliţa

Una dintre realizările guvernării de la Chişinău este scoaterea Republicii Moldova din izolare internaţională şi obţinerea unui sprijin fără precedent din partea partenerilor occidentali. O spune deputatul PAS, Radu Marian, în contextual vizitei premierului Natalia Gavriliţa la Washington.

De cealaltă parte, istoricul Octavian Ţîcu, ex-deputat, îi dă replica reprezentantului guvernării şi spune că deschiderea de care se bucură Republica Moldova nu este o realizare PAS, ci o consecinţă a crizei de securitate din regiune, notează IPN.

În perioada 19-21 iulie, premierul Natalia Gavriliţa s-a aflat într-o vizită oficială la Washington în timpul căreia s-a întâlnit cu înalţi oficiali americani, inclusiv cu şeful diplomaţiei americane, Anthony Blinken. În timpul discuţiilor, secretarul de stat american a promis Republicii Moldova un ajutor de aproape 65 de milioane de dolari, bani ce vor spori rezilienţa economică a ţării.

„Am mai trăit o astfel de deschidere din 2009 până în 2014. Diferenţa între 2009 şi 2021 este că atunci s-au coagulat toate forţele politice de pe dreapta, creând un monolit pe dreapta, care a garantat un traseu reuşit al Republicii Moldova până în 2014. Această deschidere se datorează lucrurilor care se întâmplă în Ucraina. PAS a acumulat voturile blocului ACUM, dar n-a acumulat legitimitatea politică. Trăim un „sindrom Gorbaciov”, când realităţile din exterior, popularitatea şi deschiderea nu rezonează cu lucrurile care au loc în interiorul ţării”, a spus istoricul Octavian Ţîcu, în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.

De cealaltă parte, reprezentanţii guvernării spun că Republica Moldova se bucură acum de o deschidere fără precedent din partea Occidentului, fapt ce ajută ţara să facă ţară crizelor profunde cu care se confruntă. Deputatul PAS, Radu Marian, spune că prioritatea zero a guvernării este acum asigurarea securităţii energetice.

„Una dintre realizările guvernării PAS este deschiderea din partea partenerilor internaţionali, dincolo de obţinerea statutului de ţară candidat, avem o îmbunătăţire a relaţiilor cu SUA. Pe partea energetică, dincolo de suportul financiar important, încercăm să găsim alternative. Există informaţii de la oficialii europeni că ruşii urmează să închidă demonstrativ fluxul de gaze naturale către Europa, ca parte a războiului. Asta ar putea să ne afecteze. Încercăm să găsim alternative. Pe termen lung, analizăm tot ce înseamnă, inclusiv, centralele nucleare modulare”, a spus deputatul PAS, Radu Marian.

„Dincolo de proiectele grandioase, anunţate de PAS cu staţiile nucleare trebuie să fim mai realişti, iarna se apropie, majoritatea oamenilor este preocupată cum să cumpere lemne şi cărbuni, care s-au scumpit foarte mult. Soluţia care ar uşura viaţa unor cetăţeni este să facilitezi accesul pentru procurarea lemnului, cărbunelui. În paralel, este necesară diversificarea surselor de import a gazelor naturale care ar pune temelia securităţii energetice”, a spus preşedintele Platformei DA, Dinu Plângău.

De la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, Statele Unite au alocat aproape 75 de milioane de dolari în asistenţă umanitară şi aproape 124 de milioane de dolari în asistenţă economică şi de securitate pentru Republica Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite