Octavian Ţîcu cere Curţii Constituţionale să anuleze starea de urgenţă instituită de Parlament, deoarece ar fi vorba despre o „o smecherie politică moldovenească”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Octavian Ticu
Octavian Ticu

Liderul PUN, deputatul Octavian Ţîcu, a sesizat Curtea Constituţională miercuri, 7 aprilie, solicitând ca starea de urgenţă instituită de Parlament pe întreg teritoriul Republicii Moldova să fie declarată neconstituţională.

Octavian Ţîcu a declarat că, potrivit legislaţiei, doar Preşedinţia şi Guvernul pot iniţia procedura instituirii stării de urgenţă, care urmează să fie aprobată de Parlament.

Ţîcu a subliniat că Guvernul în demisie nu poate propune instituirea stării de urgenţă, motiv pentru care un grup de deputaţi socialişti au iniţiat procesul pe care Ţîcu îl califică drept „o smecherie politică moldovenească”.

Ţîcu a accentuat că este neconstituţional ca deputaţii să iniţieze procedura de instituire a stării de urgenţă. subliniind că s-a încălcat şi principiul separării puterii de stat.

Majoritatea parlamentară PSRM-ŞOR a votat miercuri, 31 martie, pentru instituirea stării de urgenţă în Republica Moldova, până pe 30 mai. Prim-ministrul interimar, Aurel Ciocoi, a explicat că Guvernul a venit cu această propunere din cauza dinamicii negative din ultima perioadă privind evoluţia pandemiei COVID-19. Chicu a recunoscut că este o propunere formală, deoarece Guvernul în demisie nu are atribuţii să iniţieze procesul respectiv.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite