Observatori: Moldova se află la răscrucea unor decizii geopolitice importante

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Perioada electorală şi scrutinul în sine reprezintă o etapă destul de uşoară, iar în cele ce urmează trebuie să aibă loc numirea Guvernului. Pentru Republica Moldova, aceasta este foarte important, deoarece ţara se află la răscrucea unor decizii geopolitice extrem de importante. Este opinia vicepreşedintelui Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre (APCEMN), Petar Kanev, care este şi şeful delegaţiei Bulgariei la APCEMN.

Într-o conferinţa de presă la IPN, în care au fost prezentate concluziile misiunii de observare a scrutinului parlamentar, Petar Kanev a menţionat că acum Republica Moldova urmează să ia hotărâri importante. „Acum mulţi ani, Bulgaria a fost într-o situaţie similară. Am depăşit o perioadă extrem de dificilă. Voi aveţi nevoie de politicieni deştepţi şi o puterea executivă înţeleaptă şi de aceea noi, în calitate de observatori, ne-am fi dorit să ştim că în următoarele luni, în primul an al noului Guvern, vor fi efectuate reforme. De regulă, primul an e acela în care poţi face reforme. Dacă nu le faci în această perioadă, apoi este complicat şi e târziu”, a mai spus Petar Kanev.

Reprezentanţii APCEMN au remarcat că Republica Moldova este probabil unicul stat în care Europa deleagă circa trei mii de observatori pentru monitorizarea alegerilor. Acest număr mare denotă atenţia sporită a Europei pentru procesele care au loc în ţară. Misiunea APCEMN a concluzionat că alegerile parlamentare din Moldova s-au desfăşurat într-o manieră corectă, iar încălcări majore, care ar putea influenţa rezultatele scrutinului, nu au fost înregistrate.

„Eu cred că alegerile de ieri pot fi calificate ca încă un pas înainte spre democraţie. Observările noastre denotă că, pentru toate partidele şi pentru toţi actorii implicaţi, a fost asigurat accesul pentru participarea la scrutin. Am văzut la secţiile de votare atât tineri, cât şi vârstnici, şi acest lucru bucură, întrucât oamenii şi-au putut exprima voinţa”, a notat Asaf Hajiyev, secretar general APCEMN.

Ramaz Nikolaishvili, membru al delegaţiei Georgiei la APCEMN, a menţionat că cetăţenilor le-a fost asigurat dreptul la vot şi alegătorii au avut posibilitatea să voteze pentru cine au vrut. „Este curios şi pentru noi să vedem ce va urma mai departe. Le dorim celor care au fost aleşi ca ţara să urmeze calea dezvoltării”, a mai spus Ramaz Nikolaishvili.

Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice a Mării Negre include 12 state, dintre care trei membre ale Uniunii Europene. Structura activează de 25 de ani, va publica ulterior un raport cu toate concluziile misiunii de observare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite