Oazu Nantoi: „Vom avea un sistem electoral care-i va lipsi pe politicieni de responsabilitate politică“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expertul a opinat că iniţiatorii proiectului legislativ referitor la sistemul mixt de alegeri i-ar putea avantaja pe finanţatorii campaniilor electorale

Analistul politic Oazu Nantoi este de părere că prin votul de astăzi de către Parlament, în a doua lectură, a sistemului electoral mixt, politicienii vor fi absolviţi de responsabilitate politică.

„Consider că s-a mers în mod premeditat într-o direcţie greşită. Noi vom avea un sistem electoral care-i va lipsi pe politicieni de responsabilitate politică. Probabil cineva a calculat că-i mai ieftin să cumpere deputaţi aleşi decât să finanţeze campanii electorale“, a comentat acesta.

Proiectul legislativ aprobat astăzi de 63 de parlamentari, 51 de deputaţi urmează să fie aleşi pe liste de partid, iar ceilalţi – în mod individual. În cele 50 de circumscripţii uninominale, vor câştiga candidaţii care obţin majoritatea voturilor. Dacă nimeni nu acumulează 50% plus un vot, va fi organizat turul doi de scrutin. Cetăţenii de peste hotare şi cei din stânga Nistrului vor vota doar în circumscripţia naţională.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite