Oazu Nantoi: „Procesul de deoligarhizare s-a dovedit a fi mult mai dificil decât nouă ni se părea”

Oazu Nantoi: „Procesul de deoligarhizare s-a dovedit a fi mult mai dificil decât nouă ni se părea”

Deputatul Blocului ACUM Oazu Nantoi consideră că acordul semnat între ACUM şi PSRM privind deoligarhizarea ţării încă nu a fost împlinit, pentru că „procesul de dezoligarhizare s-a dovedit a fi mult mai dificil decât nouă ni se părea atunci, în dimineaţa aceea tumultoasă a zilei de 8 iunie”.

„Este un proces care s-a dovedit a fi anevoios, pe de o parte, în urma faptului că sistemul creat de Plahotniuc opune rezistenţă, pe de altă parte, că Plahotniuc a avut grijă ca unele structuri ale statului captiv să aibă un ambalaj juridic care să îngreuneze ingerinţa din exterior, inclusiv în scopul nobil de epurare a sistemului”, a declarat Oazu Nantoi pentru Europa Liberă.

Potrivit lui, spre deosebire, de exemplu, de Ucraina, unde a fost adoptată Legea lustraţiei, care prevede clar şi univoc şi al cărei scop este epurarea structurilor de stat de persoanele care prin activităţile sau inactivismul lor au contribuit la uzurparea puterii de către Ianukovici, „noi am mers pe calea evolutivă, în sensul acela că: a) în Declaraţia cu privire la caracterul captiv al statului a fost şi momentul cu exprimarea votului politic de neîncredere din partea Parlamentului, dar s-a dovedit a fi că reprezentanţii clanului mafiotic nu sunt foarte sensibili la exprimări ale votului politic de neîncredere şi noi suntem impuşi să căutăm mecanisme juridice în limita Constituţiei şi a normelor statului de drept pentru ca să contribuim la procesul de epurare a structurilor de stat”.

„Deci, despre reforma justiţiei se vorbeşte de când există Republica Moldova, dar şi acum noi suntem la faza de găsire a unui limbaj comun cu PSRM în ceea ce priveşte conceptul reformei justiţiei. Despre epurarea Procuraturii Generale iarăşi este prematur de vorbit”, a spus Nantoi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: