Oazu Nantoi (PAS): Mitropolia trebuie să ia atitudine faţă de riscul redeclanşării unui război în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oazu Nantoi
Oazu Nantoi

Deputatul PAS Oazu Nantoi vine cu o scrisoare deschisă, adresată mitropolitului Chişinăului şi al Întregii Moldove, ÎPS Vladimir, în care îşi manifestă convingerea că este obligaţiunea morală a Mitropoliei Moldovei să ia atitudine faţă de riscul redeclanşării unui război în ţara vecină, Ucraina.

În această situaţie, ar fi oportun ca Mitropolia să vină cu un apel adresat tuturor cetăţenilor Republicii Moldova, de unitate şi solidaritate în baza valorilor creştine.

„Azi e momentul să ne convingem că Mitropolia Moldovei este cu poporul Republicii Moldova, este a Republicii Moldova, şi nu este o extensiune ideologică a Bisericii Ortodoxe Ruse”, a declarat Oazu Nantoi în cadrul unui briefing de presă la IPN.

Potrivit lui, la 23 ianuarie, Papa de la Roma Francisc şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu tensionarea situaţiei, care riscă să provoace o nouă lovitură la adresa păcii în Ucraina şi să pună la îndoială securitatea continentului european. Adresându-se către credincioşii adunaţi în Piaţa Sfântul Petru, Papa de la Roma Francisc a lansat un apel ca ziua de miercuri, 26 ianuarie, să fie Ziua Rugăciunii pentru Pace, şi a chemat la dialog pentru detensionarea crizei.

„În legătură cu aceasta, apare întrebarea firească, da care este poziţia Mitropoliei Moldovei în legătură cu criza din jurul Ucrainei, în legătură cu riscul iminent de redeclanşarea unui conflict armat de proporţii, cu multiplele jertfe umane, în ţara vecină, care ar putea să ne afecteze colateral şi pe noi, cetăţenii Republicii Moldova?”, subliniază Oazu Nantoi.

El spune că s-au acumulat mai multe întrebări privind poziţia Mitropoliei Moldovei în raport cu problemele statului moldovenesc. „Eu nu înţeleg de ce Mitropolia Moldovei, ani de zile, tolerează activităţile antistatale ale arhiepiscopului de Tiraspol şi Dubăsari Savva Volkov, care este şi membrul Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova? Deoarece clerul din stânga Nistrului stă la cheremul regimului din stânga Nistrului, care sfidează nu numai Constituţia Republicii Moldova, dar şi drepturile fundamentale ale omului”, notează Oazu Nantoi.

La 19 octombrie 2017, arhiepiscopul a semnat cu Oleg Obrucikov, „aşa-zisul ministru al apărării al regimului din stânga Nistrului”, un acordul de colaborare, care prevede inclusiv „educaţia patriotică” a militarilor din trupele paramilitare ale aceluiaşi regim. Singura menire a acestor trupe paramilitare este apărarea regimului din stânga Nistrului, iar „educaţia patriotică” presupune ca persoanele înrolate în aceste unităţi, în caz de primire a ordinului, să tragă cu sânge rece în cetăţenii Republicii Moldova, mai spune Oazu Nantoi.

El aminteşte că, prin Decretul nr.608, din 25 octombrie 2018, semnat de preşedintele rus Vladimir Putin, Nicolae Cantarean (numele civil al mitropolitului Vladimir, n.r.) a fost decorat cu Ordinul Prieteniei „за большой вклад в сохранение русского культурного и духовного наследия в Республике Молдова, плодотворную деятельность по укреплению российско-молдавского сотрудничества”.

„Azi ne aflăm în anul 2022, şi noi, cetăţenii Republicii Moldova, avem nevoie de pace, de unitate şi de responsabilitate. Consider, că este obligaţiunea morală şi a Mitropoliei Moldovei să contribuie la aceasta, prin luarea atitudinii faţă de riscul redeclanşării unui război în ţara vecină, să vină cu un apel adresat tuturor cetăţenilor Republicii Moldova de unitate şi solidaritate în baza valorilor creştine. Azi e momentul să ne convingem că Mitropolia Moldovei este cu poporul Republicii Moldova, este a Republicii Moldova, şi nu este o extensiune ideologică a Bisericii Ortodoxe Ruse”, se arată în scrisoarea deschisă semnată de Oazu Nantoi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite