Oazu Nantoi: Igor Dodon şi PSRM revin la practica de reanimare a tensiunilor interetnice. Reacţia Preşedinţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon

Deputatul PAS Oazu Nantoi a afirmat că preşedintele Igor Dodon şi Partidul Socialiştilor, la fel ca în campaniile electorale precedente, revin la practica de reanimare a tensiunilor interetnice din societatea moldovenească. Aceasta după ce, PSRM a înregistrat un proiect de lege pentru completarea Legii privind statutul juridic special al Găgăuziei, care conţine prevederi ce contravin Constituţiei.

Potrivit lui, fiind conştienţi că proiectul nu va fi susţinut în Parlament, Igor Dodon va putea da vina pe vina „pe naţionaliştii români şi unionişti” în campania electorală pentru prezidenţiale, transmite IPN.

Deputatul, care este şi membru al Grupului comun de lucru al Parlamentului şi Adunării Populare a UTA Găgăuzia, a declarat că, anterior, preşedinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, care este şi preşedinta PSRM, spunea că proiectele de legi discutate pe platforma grupului de lucru vor fi incluse pe ordinea de zi a Parlamentului doar după consultarea cu toate părţile vizate. Cu părere de rău, aceste angajamente asumate în faţa partenerilor externi, au fost încălcate, menţionează deputatul.

Sfidând activitatea şi obiectivele grupului de lucru, pe 16 iulie, deputaţii PSRM au introdus în procedură parlamentară trei proiecte de legi ce vizează UTA Găgăuzia. Ulterior, acestea au fost avizate pozitiv de către Comisia parlamentară juridică, numiri şi imunităţi, controlul căreia este deţinut de PSRM, mai spune Oazu Nantoi.

Cel mai grav, în opinia sa, este că unul dintre proiecte prevede completarea Legii privind statutul juridic special al Găgăuziei. Deputatul precizează că modificarea legii care reglementează statutul juridic special al Găgăuziei necesită votul a cel puţin 3/5 din numărul deputaţilor aleşi şi presupune un consens larg.

„Acest gest cinic şi iresponsabil al PSRM a fost determinat în mod clar de ambiţiile electorale ale preşedintelui Igor Dodon. Ambii provoacă conştient neadoptarea acestor proiecte de legi, pentru ca în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie 2020, în faţa alegătorilor din UTA Găgăuzia, să poată da vina pe naţionaliştii români şi unionişti în Parlament”, a notat deputatul PAS. În opinia sa, „Igor Dodon şi PSRM sunt provocatori politici gata să sacrifice pacea interetnică din Republica Moldova de dragul puterii”.

Oazu Nantoi a prezentat o scrisoare deschisă adresată cetăţenilor din UTA Găgăuzia, dar şi înaltului comisar al OSCE pentru minotirtăţi naţionale „în legătură cu acţiunile premeditate întreprinse de preşedintele Igor Dodon, care ai drept scop instigarea la vrajbă interetnică în societatea moldovenească”.

Contactată de IPN pentru o reacţie la declaraţiile deputatului, Carmena Sterpu, consultant principal în cadrul Secţiei protocol şi comunicare a Preşedinţiei, a spus că „preşedintele face tot posibilul pentru a păstra pacea şi înţelegerea socială şi interetnică în Republica Moldova”. „Comparativ cu anii 1990, când conflictele interetnice erau provocate de iresponsabilitatea politicienilor de atunci, astăzi în ţară este conciliere şi ordine constituţională”, a mai menţionat Carmena Sterpu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite