O misiune internaţională va monitoriza alegerile parlamentare din R.Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Misiunea Internaţională de Observare a Alegerilor (IEOM), lansată de Reţeaua Europeană a Organizaţiilor de Monitorizare a Alegerilor (ENEMO), va monitoriza alegerile din 24 februarie 2019. Potrivit unui comunicat de presă ENEMO, acest lucru va avea loc „în vederea contribuirii la integritatea şi transparenţa alegerilor parlamentare ce urmează să se desfăşoare în Republica Moldova”, transmite IPN.

Vor fi monitorizate, evaluate şi raportate principalele constatări privind observarea mediului politic şi electoral în ansamblu, conduita organelor de gestionare a alegerilor şi a mass media şi a campaniei electorale. De asemenea, se va monitoriza echitatea de gen, respectarea drepturilor de a alege şi de a fi ales, de vot şi a procesului de numărare a voturilor, de soluţionare a contestaţiilor electorale şi alte aspecte. Evaluarea se va baza pe standardele internaţionale de alegeri democratice şi pe prevederile legislaţiei Republicii Moldova.

Ulterior, publicului îi vor fi prezentate rapoarte interimare şi preliminare privind principalele constatări ale observaţiilor electorale. Raportul final cu recomandări exacte de politică pentru eventualele îmbunătăţiri în domeniul alegerilor şi altor politici legate de acest domeniu va fi emis şi prezentat după alegeri.

Vor monitoriza alegerile un număr de opt echipe de bază cu membri localizaţi în Chişinău, precum şi zece observatori pe termen lung. Activitatea lor urmează să acopere teritoriul Republicii Moldova, grupaţi în echipe a câte două persoane, care vor supraveghea perioada pre-electorală, ziua alegerilor şi perioada post-electorală. ENEMO planifică să implice un număr de observatori pe termen scurt.

ENEMO IEOM este susţinută financiar de Ambasada Regatului Ţărilor de Jos, Ambasada Suediei, Fundaţia de Dotare Naţională (NEF) a Congresului Statelor Unite ale Americii prin intermediul Institutului Democratic Naţional şi Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova. Aceasta este cea de-a 25-a misiune de observare a alegerilor de ENEMO şi cea de-a doua misiune ENEMO în Republica Moldova.

Reţeaua Europeană a Organizaţiilor de Monitorizare a Alegerilor (ENEMO) este o reţea internaţională de 21 organizaţii lidere non-profit, non-partizane şi non-guvernamentale din 17 ţări din Europa Centrală şi de Est şi Asia Centrală, inclusiv două ţări ale Uniunii Europene, fondată la data de 29 septembrie 2001. Reţeaua urmăreşte să promoveze implicarea organizaţiilor societăţii civile în societăţile cu democraţii în tranziţie, în scopul îmbunătăţirii proceselor electorale, asigurarea unei transparenţe sporite a guvernelor şi a responsabilităţii lor faţă de cetăţeni, precum şi respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite