O demisie necesară, cea a lui Mihai Bălan, şeful S.I.S.

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Directorul S.I.S., Mihai Bălan, nu ar trebui să uite ce afirma generalul David Howell Petraeus, când conducea C.I.A.: "Ne-am ridicat împotriva unui inamic puternic, trebuie să fim mai tari decât acesta."
Directorul S.I.S., Mihai Bălan, nu ar trebui să uite ce afirma generalul David Howell Petraeus, când conducea C.I.A.: "Ne-am ridicat împotriva unui inamic puternic, trebuie să fim mai tari decât acesta."

Căldură mare, la Chişinău! Îndeosebi pe plan mediatic. Brusc, Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova a dat o declaraţie. Nu de simpatie, faţă de naşterea bebeluşului regal, în Marea Britanie. Ci pentru o altă stare de fapt, deloc democratică. Nicidecum europeană. Dar vizibil euroasiatică.

Serviciul menţionat - S.I.S. - a dat o declaraţie prin care s-a autosesizat, în cazul unor jurnalişti ameninţaţi în fel şi chip.

În loc să depisteze rapid cine se joacă pe calculatoarele unei ligi a tineretului rusofon, dar şi pe acelea de la structura confidenţială, proprie, anti-România – asta în condiţiile când serviciile de informaţii române nu au o divizie versus Republica Moldova – S.I.S. vine cu chemări staliniste, de genul îndemnării cetăţenilor să  demaşte pe...răufăcători.

Asta ca şi cum S.I.S. ar fi încadrat numai cu virgine, nu cu ofiţeri ce ştiu exact cine, de unde, în ce scop şi la ordinul cui s-au generat ameninţări sub forma unor mesaje electronice, cu pseudonime îndoielnice.

S.R.I., sau C.I.A. nu ar fi procedat la fel, în situaţii similare.

Mai degrabă, gospodin Mihai Bălan a revenit la convingeri tipice unui cetăţean cândva... sovietic.

Doar sovieticii aveau obiceiul de a conduce propriul imperiu după principiul:”Dacă îi vrei docili, abureşte-i...”

Dacă liderul S.I.S. era conform aşteptărilor fireşti, organiza cel mult o conferinţă de presă, în care să anunţe rezultatele investigaţiilor. Cele de interes public.

Altfel este un praf în ochii cetăţenilor naivi.

Republica Moldova are un preşedinte, un premier şi un lider de parlament, cu opţiuni publice pro-Vest.

După frica ce domină presa de la Chişinău, S.I.S. pare să joace o altă carte, cea a K.G.B., chiar dacă Mihai Bălan a fost propus pe funcţia actuală de Mihai Ghimpu.

De ce tocmai acum şi numai declarativ, Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova condamnă timorarea jurnaliştilor? A fost înfiinţat abia azi?

Ce jocuri politice interne face sau monitorizează Mihai Bălan nu mai este un secret pentru nimeni.

De fapt, întrebarea cea mai onestă este dacă acest personaj chiar conduce sau doar i se generează iluzia că girează un serviciu secret până mai ieri pro-KGB?

Acum aparent...neutru, dar acţionând la răsărit de graniţa oficială a comunităţii de informaţii euroatlantice.

Pentru menţinerea imaginii sale publice iniţiale, ideal ar fi să îşi dea singur demisia. Oficial, din raţiuni personale. Neoficial, din acelaşi motiv pentru care Emil Constantinescu nu a mai vrut al doilea mandat prezidenţial.

Ca şi el, Mihai Bălan pare că a fost învins de sistem. Cel de la Chişinău având altă siglă: KGB/FSB.

NOTA BENE:

Observ că în urma semnalării mele, că divizia anti-România, a S.I.S., a supervizat schimbarea fotografiei mele cu o imagine a unui om ce îşi acoperea chipul cu o mască, pe o platformă de comentarii de peste Prut, după ore bune de la postarea acelei caricaturi, în final, s-a revenit la normalitate. Ceea ce nu înseamnă că uit.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite