NYT: Ceaiul pe care l-a băut Aleksei Navalnîi pe Aeroportul din Tomsk conţinea noviciok

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Navalnii in aeroportul din Tomsk inainte de a fi internat cu simptome de otravire FOTO Twitter
Navalnii in aeroportul din Tomsk inainte de a fi internat cu simptome de otravire FOTO Twitter

Publicaţia americană New York Times, cu referire la surse de încredere de nivel înalt din structurile de forţă ale Germaniei, scrie că opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu noviciok anume pe Aeroportul din oraşul Tomsk, înainte ca politicianul să urce în avionul cu care urma să zboare spre Moscova.

Potrivit surselor New York Times, cineva a pus noviciok, sub formă de pulbere, în ceaiul pe care l-a băut Aleksei Navalnîi pe aeroportul din Tomsk.

Publicaţia americană menţionează că, dacă această versiune este una autentică, atunci apare întrebarea de unde s-a luat otrava şi pe sticla cu apă din hotelul în care a stat Navalnîi înainte de a se deplasa spre aeroport.

„Asta poate însemna că Aleksei Navalnîi a intrat în contact cu otrava şi înainte ca să ajungă la aeroport sau poate însemna că el a fost otrăvit de două ori”, presupun cei de la New York Times.

Anterior, una din persoanele din stuff-ul lui Aleksei Navalnîi a confirmat că politicianul a băut un ceai în aeroport înainte de decolarea avionului. Într-un interviu pentru Der Spiegel, Aleksei Navalnîi a afirmat că dânsul consideră că a fost otrăvit în hotel, după ce pe sticla sa cu apă au fost găsite urme de „Noviciok”.

Faptul că Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu noviciok a fost confirmat şi laboratoarele independente din Franţa şi Suedia, dar şi de Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice.

Uniunea Europeană a anunţat că va impune sancţiuni unor oficiali ruşi în urma cazului otrăvirii lui Aleksei Navalnîi.

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a declarat că a fost otrăvit cu noviciok la comanda liderului de la Kremlin, Vladimir Putin.

Un neobosit activist anticorupţie şi un critic al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, s-a simţit rău la 20 august la bordul unui avion cu care se întorcea de la Tomsk la Moscova şi a intrat în comă.

Internat iniţial la Omsk, un oraş din Siberia, el a fost transferat apoi la Spitalul Charité din Berlin, la cererea rudelor sale. A fost externat pe 23 septembrie şi îşi continuă recuperarea medicală în capitala Germaniei.

Occidentul îndeamnă Rusia să prezintă explicaţii şi să ancheteze cazul Navalnîi, dar se confruntă cu un „Nu” vehement.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite