Nuntă cu doi miri: Chişinăul are doi candidaţi de premier, nimeni nu ştie ce să facă cu ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În acest moment există doi candidaţi pentru şefia guvernului de la Chişinău: Ion Păduraru propus de preşedintele Timofti şi Pavel Filip, susţinut de 55 de deputaţi, avansat de Partidul Democrat. Vlad Plahotniuc a făcut pasul în spate, dar nici un analist sau om politic nu poate spune cu certitudine ce urmează.


Situaţia politică din Republica Moldova s-a complicat după ce a fost retrasă candidatura lui Vlad Plahotniuc şi înaintată cea a actualului ministru Pavel Filip - dar acest lucru s-a întâmplat ulterior nominalizării pentru aceeaşi funcţie de premier a consilierului prezidenţial Ion Păduraru. Noua situaţie lipsită de sens constituţional a bulversat analiştii şi oamenii politici de la Chişinău, unde nu sunt încă lămurite toate aspectele legale şi practice despre ce urmează să se întâmple. 

Ştiu sigur că va ninge. Situaţia politică este însă incertă

Deputatul Artur Reşetnicov, care a părăsit în decembrie Partidul Comuniştilor ca să se alăture noii coaliţii de guvernare iniţiate de Partidul Democrat, ne spune că îi este foarte complicat să facă anumite prognoze. „Ştiu sigur că în următoarele zile ne aşteaptă ninsori puternice, potrivit prognozei meteo”. Referitor la situaţia politică Reşetinicov susţine că actuala clasă politică trebuie să-şi reia cadrul legal constituţional şi să depăşească criza politică şi economică. „Noi vom depune efort pentru a avea un guvern stabil care ar face faţă problemelor politice, economice şi sociale”, a precizat parlamentarul.

Anticipatele aduc neplata salariilor pentru bugetari

Expertul economic, Roman Chircă, susţine că suntem de mulţi ani într-o criză latentă, iar în ultima jumătate de an criza politcă a inrat într-o fază acută directă. „Economia este un actor capricios care activează doar când apele sunt liniştite. Deciziile investiţionale sunt amânate, se atestă o degradare în ceea ce ţine de finanţele publice, comerţul exterior sau investiţii. Avem cele mai mici investiţii pe cap de locuitor din tot spaţiul euro-asiatic. Cel mai important este că lispeşte un program antic-criză care ar amortiza consecineţele acestei crize. Culmea e că toate aceste crize au loc pe un fundal de recesiune global şi regional fără precedent”, a menţionat economistul.

Potrivit lui Chircă, în cazul declanşărilor alegerilor anticipate cel mai grav risc este neexecutarea bugetului de stat, ceea ce ar duce la incapacitate de plată nu doar pentru prioiectele de dezvoltare şi infrastructură, dar şi pentru achitarea pensiilor şi salariilor. „Vom avea descreştere economică şi o aprofundare a crizei economice. Riscurile sunt foarte majoare. De exemplu, nefinalizarea anumitor proiecte va duce la degradarea anumitor ramuri ale economiei care vor avea efecte în lanţ pentru toate sectoarele. Astfel, această situaţie va genera falimentarea masivă a agenţilor economici care activează în sectoarele respective. Dacă se va realiza acest scenariu, ne vom trezi în situaţia pe care nu am mai avut-o de prin anii 1993-1994”, a conchis Roman Chircă.

Diacov aşteaptă un pas înapoi de la Timofti

„Eu cred că domnul Păduraru, care este jurist, înţelege şi o să se convingă că sunt nişte probleme legate de această nominalizare - poate preşedintele l-a numit ieri fiindcă expira termenul. Din câte înţeleg, domnul Păduraru priveşte foarte creativ situaţia dată şi urmeză ca specialiştii, în discuţie cu Păduraru să decidă, dar candidatura coaliţiei majoritare este domnul Pavel Filip. În acest sens sunt adunate semnăturile necesare, este expresia coaliţiei actuale în plus preşedintele în discuţiile cu noi nu o dată s-a exprimat că Filip ar fi o candidatură foarte potrivită şi sper că, după rezolvarea problemei cu mandatul domnului Păduraru, dumnealui va depune benevol mandatul ori Curtea Constituţională să facă ceva în acest sens, nu ştiu care decizie va fi luată, dar sunt convins că domnul Filip, candidatul coaliţiei, va fi votat”, a declarat pentru Adevărul Moldova preşedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov.

Acesta nu crede că Păduraru va insista şi va face abuz de situaţia în care el s-a pomenit şi speră că în două-trei zile va fi clară învestirea lui Filip. „Dat fiind că nu există voturi, iar coaliţia şi-a exprimat punctul său de vedere pentru desemnarea altui candidat, atunci ce să mai vorbim?!”. 

Diacov consideră că scenariul alegerilor anticipate este improbabil. „Nu întrevăd astfel de scenariu. Bineînţeles că preşedintele nominalizează candidaturile şi până la urmă de dânsul depinde majoritatea lucrurilor, dar eu sper că raţiunea va învinge şi iată şi coaliţia a făcut un pas înapoi, astfel şi domnul preşedinte trebuie să facă un pas la întâmpinarea coaliţiei şi, paşnic, liniştit, vom merge mai departe”.

„Totul depinde de interesele celor implicaţi în jocul politic”

Vicepreşedintele Partidului Nostru Ilian Caşu crede că desemnarea lui Păduraru reprezintă o mişcare certă spre alegeri anticipate. „Marea majoritatea a cetăţenilor Republicii Moldova nu înţelege îndemnul principal al candidatului Păduraru să evite cu orice preţ alegerile anticipate. Este o declaraţie trăsnită şi nepotrivită pentru că marea majoritate a cetăţenilor Republicii Moldova vrea anticipate ca soluţie adecvată şi democratică de depăşire a crizei politice, care a fost provocată tot de actorii corupţi şi discreditaţi de la putere. Ce urmează mai departe depinde de interesele celor care sunt implicaţi în acest joc politic, acest joc politic neavând nimic în comun cu interesul naţional. Dacă prin miracol Ion Păduraru reuşeşte să fie votat, atunci ca şi Plahotniuc, guvernul Păduraru va reuşi să se menţină la putere doar cu armata şi poliţia”, ne-a spus Caşu.

Socialiştii vor anticipate

„Poziţia noastră nu este schimbată, noi pledăm pentru alegeri parlamentare anticipate, deoarece indiferent de candidaturile care sunt înaintate în prezent situaţia rămâne aceeaşi – rămâne acelaşi Parlament care a dus la dezastrul care există astăzi. De aceea trebuie să ieşim în faţa poporului şi poporul lasă să decidă, asta e unica soluţie. Dacă până pe 29 ianuarie nu va fi ales premierul, atunci sigur că mergem în anticipate şi, după cum am zis, noi pledăm pentru acest lucru şi vom face tot posibilul ca el să se realizeze”, a declarat deputatul socialist Zinaida Grecianîi.

Problema oligarhatului vs Orientarea geopolitică

Anatol Ţăranu susţine că suntem într-o criză politică declanşată de către Partidul Democrat prin demiterea guvernului Streleţ. Criza este la apogeu. Este foarte mare probablitatea că ne aşteaptă alegerile anticipate. Iar ca rezultat al alegerilor anticipate, ar putea avea loc o reconfigurare a scenei politice de la Chişinău. Se va discuta nu numai problema oligarhatului din Republica Moldova, dar şi orientarea geopolitică – se va renunţa la cursul european sau se va alege vectorul euroasiatic, crede Ţăranu.

Pericol de anticipate

Roman Mihăieş este de părere că decizia preşedintelui Nicolae Timofti este nelegitimă, deoarece nu a avut loc consultarea cu fracţiunile parlamentare. „Acum se va sesiza Curtea Constituţională să spună privitor la legalitate. PD nu va vota pentru Ion Păduraru. Suntem în pericol de anticipate, în urma cărora va câştiga PSRM şi PN”, a spus Mihăieş, precizând că, în opinia lui, PSRM-PN ar acumula cele mai multe voturi, chiar dacă nu vor avea 51 de mandate. „Pericolul este în schimbarea vectorului european, care ar duce la legiferarea armatei din Transnistria. Acesta este şi pericolul real care trebuie evitat. Ar fi o Moldovă antieuropeană între România şi Ucraina”, a mai spus analistul.

Încăpăţânarea lui Plahotniuc

Directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, crede că situaţia se schimbă după ce PD a venit cu propunerea ca Pavel Filip să fie numit în funcţia de premier. „Ion Păduraru a spus că nu va forţa nota şi nu va provoca alegerile anticipate. Probabil că Păduraru înţelege că programul său de guvernare nu va fi acceptat. Dacă Păduraru insistă pe funcţie sunt mari şanse să ajungem al anticipate. El este în drept să se retragă din cursă, astfel încât candidatul propus Pavel Filip care ar fi susţinut de 55 de deputaţi să fie învestit şi să se evite alegerile anticipate”, a spus Barbăroşie. „Îmi pare rău că nu au urmat o cale de negocieri mult mai participative, dar asta din cauza PD-ului, mai ales din încăpăţânarea lui Vlad Plahotniuc”, a precizat directorul IPP.

Scenariul optimist

Pavel Postică, jurist al Ascociaţiei Promo-Lex, crede într-un scenariu optimist, care nu include alegerile anticipate, deoarece deputaţii au timp suficient pentru a evita această opţiune. „Eu nu cred că încă avem alegeri anticipate. Mai sunt 15 zile. Chiar mă gândesc că vor încerca să evite alegerile anticipate. Sau votează guvernul care este propus de candidatul respectiv, sau îl resping şi mai înaintează un alt candidat din partea majorităţii. Ei au timp suficient, dacă vor. Însă dacă ei nu vor să numească un guvern atunci probabil că vom avea anticipate”, crede Postică.

Pavel Postică a vorbit şi despre unul dintre mecanismele care poate fi aplicat de actualii deputaţi pentru a evita alegerile anticipate şi care încă nu a fost făcută public drept o alternativă. „Eu cred în scenariul optimist, pentru că partidele care se află acum în Parlament au mai multe mecanisme. Ei ar putea vota acest candidat pentru o perioadă mai scurtă de timp, condiţionat ca guvern minoritar. În cazul acesta, îi acordă un termen de 100 de zile pentru primele reforme şi, între timp, încearcă să constituie o majoritate într-un regim mai lejer”, adaugă Postică.

Tot el a făcut şi primele prognoze pentru eventualele alegeri anticipate. „Acestea se desfăşoară în decursul a 60 de zile din momentul anunţării datei alegerilor. Potrivit legislaţiei, alegerile trebuie să aibă loc nu mai târziu de trei luni din momentul dizolvării Parlamentului. Astfel, dacă până pe 29 ianuarie nu se votează prim-ministrul, în prima săptămână a lunii februarie este dizolvat Parlamentul şi maxim la sfârşitul lunii aprilie ar trebui să aibă loc alegerile. Dar asta nu înseamnă că nu pot fi mai devreme”, constată reprezentantul Promo-Lex.

PLDM amână decizia până sâmbătă

Valeriu Ghileţchi, deputatul PLDM spune că formaţiunea pe care o reprezintă va lua sâmbătă, 16 ianuarie, o decizie privind implicarea lor de mai departe în viaţa politică. „Urmărim cu mare atenţie situaţia politică. Dorim să ştim care va fi finalitatea cu Decretul semnat de domnul Timofti. Mâine, la ora 11 este convocat Consiliul Politic Naţional al Partidului Liberal Democrat şi vom discuta despre eventualitatea participării noastre la guvernare şi în care vor fi condiţiile noastre”.

Chiar dacă a mai rămas puţin timp până când poate fi votat un premier, deputatul spune că există posibilitatea de a evita alegerile anticipate. „Cu siguranţă că există încă posibilitatea să fie evitate alegerile anticipate, dar trebuie să recunosc că devine tot mai dificil. A rămas foarte puţin timp în care am putea ajunge la o înţelegere, am putea forma o majoritate şi vota un guvern”, precizează Valeriu Ghileţchi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite