Noul-vechi Guvern al noii coaliţii pro-europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Majoritatea miniştrilor din fostul Guvern şi-au păstrat fotoliile FOTO Tudor Iovu
Majoritatea miniştrilor din fostul Guvern şi-au păstrat fotoliile FOTO Tudor Iovu

După mai bine de trei luni de criză, lucrurile pe scena politică reintră în albia normalităţii. Ieri, PLDM, PD şi grupul liberalilor reformatori au constituit Coaliţia Pro-Europeană, l-au ales pe Igor Corman preşedinte al Parlamentului şi au votat Guvernul Iurie Leancă. Analiştii salută depăşirea blocajului, dar susţin că e o decizie de conjunctură.

Criza politică pare să fi luat sfârşit. După mai multe luni de acuzaţii veninoase, demiteri şi dosare penale, decizii controversate, anulate de Curtea Constituţională, foştii parteneri de alianţă au bătut din nou palma. Din schemă au căzut liberalii lui Mihai Ghimpu.

În noua formulă de guvernare, alături de PLDM şi PD se regăseşte doar grupul de reformatori desprins din PL. Acordul de constituire a noii structuri, numite Coaliţia Pro-Europeană, a fost semnat, ieri, în premieră, nu doar de liderii formaţiunilor, ci de toţi deputaţii din majoritate parlamentară. Textul nu a fost făcut public, deşi negociatorii promiteau transparenţă maximă.  

LECŢIE ÎNVĂŢATĂ

„Este un eveniment important, care aduce stabilitate politică după mai multe luni de frământări. Azi am susţinut un nou examen“, a declarat liderul PLDM, Vlad Filat, care şi-a făcut cruce înainte să-şi pună autograful pe document.
„Prin acest pas vrem să salvăm cursul european al ţării. Am înlăturat toate obstacolele, pentru a nu admite alegeri anticipate. Este un mesaj către societate şi partenerii externi că există maturitate politică la Chişinău“, a subliniat Ion Hadârcă, liderul reformatorilor din PL.
Potrivit democratului Marian Lupu, înţelegerea este cu bătaie lungă şi va asigura continuarea reformelor şi funcţionarea eficientă a statului până la alegerile parlamentare. „Am muncit mult la acest document, am luat în considerare părţile bune din precedentul acord, dar sunt şi multe idei noi, în contextul lecţiilor pe care le-am însuşit împreună“, a menţionat liderul PD.

„COPACUL CU RĂDĂCINI PUTREDE NU DĂ ROADE“

Fostul coleg de alianţă al celor trei, Mihai Ghimpu, spune însă că noul acord este, de fapt, cel vechi al AIE, la fel ca şi programul de guvernare. „Poate au schimbat câteva virgule. Contează oamenii, nu programul. Va fi o alianţă a intereselor. Pentru ce să votez? Pentru un guvern corupt?“, s-a întrebat deputatul PL, care s-a pomenit în opoziţie.
Nici liderul comuniştilor nu crede că noua coaliţie va schimba multe în bine. „Dacă rădăcinile unui copac sunt putrede, nu va da roade. Nu cred că vor face ceva, doar îşi prelungesc pentru câteva luni moartea clinică“, a prognozat Vladimir Voronin.

COALIŢIE DE CONJUNCTURĂ

Analişti apreciază faptul că a fost depăşită criza politică, dar cred că noua coaliţie este una de conjunctură. „Are toate şansele să se menţină până la alegerile parlamentare“, a opinat Anatol Ţăranu. „Este un semnal de stabilitate politică pentru partenerii externi şi pentru alegători“, a menţionat şi Viorel Cibotaru.
Mult mai sceptic este analistul politic Oazu Nantoi, care e de părere că guvernaţii vor mima buna înţelegere cel mult jumătate de an. „Nu cred că politicienii au devenit mai responsabili şi mai uniţi. Pur şi simplu anticipatele erau o opţiune catastrofală atât pentru ei, cât şi pentru popor“.

APEL LA ÎNŢELEPCIUNE

Deputaţii s-au întrunit în şedinţă imediat după semnarea acordului de constituire a Coaliţiei Pro-Europene. Aşa cum au condiţionat democraţii, prima pe ordinea de zi a fost pusă alegerea preşedintelui Parlamentului şi doar apoi – votarea guvernului.
Într-un discurs ţinut de la tribuna centrală, şeful statului i-a îndemnat pe legislatori la înţelepciune şi maturitate politică. „Avem de ales între două opţiuni – un nou guvern sau alegeri anticipate. Republica Moldova are nevoie de stabilitate, mai ales în acest an, când relaţia noastră specială cu Uniunea Europeană ar urma să fie întărită prin semnarea, la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, a Acordului de Asociere şi a celui de Liber Schimb“, a subliniat Nicolae Timofti.

ŞEDINŢĂ PÂNĂ-N NOAPTE

Procedurile organizatorice s-au întins pe câteva ore. Pe lângă candidatul coaliţiei, democratul Igor Corman, în buletinul de vot a fost introdus şi numele lui Sergiu Stati, propus de colegii săi din PCRM. Abia la 20.30 s-a anunţat că, în fruntea Legislativului, cu 58 de voturi, a fost ales Igor Corman, contracandidatul său fiind susţinut de numai 31 de deputaţi. Comuniştii au acuzat nereguli în procesul de votare şi au cerut să fie anulate rezultatele, anunţând că le vor contesta la Curtea Constituţională.

„Nu este un vot pentru sau împotriva unui guvern, ci pentru o mişcare spre integrarea europeană, care să genereze condiţii de viaţă mai bune pentru cetăţenii ţării noastre. Moldovenii nu vor să se întoarcă în perioada când eram izolaţi de Europa, drepturile omului erau încălcate, iar mass-media nu era liberă“, şi-a început premierul desemnat Iurie Leancă, aproape de ora 21.00, discursul de prezentare a programului de guvernare şi a cabinetului.

„În seara asta nu veţi vota pentru sau contra unui Guvern. Vă veţi da votul pentru apropierea Republicii Moldova de integrarea europeană. Această mişcare va genera condiţii de viaţă mai bune pentru cetăţenii noştri, care sunt nemulţumiţi şi pe bună dreptate“, a mai menţionat Leancă.

CINCI MINIŞTRI NOI

Zvonurile s-au adeverit: noua garnitură guvernamentală este formată, în mare parte, de „vagoane“ vechi. Majoritatea miniştrilor şi-au păstrat fotoliile, au apărut doar cinci nume noi. PD a rupt de la PL Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, numindu-l la şefia instituţiei pe deputatul Vasile Botnari, un apropiat al lui Vladimir Plahotniuc. Din anturajul acestuia face parte şi noul ministru al Culturii, Monica Babuc. Schimbarea s-a produs şi la Ministerul Tineretului şi Sportului, Octavian Ţâcu fiind înlocuit de adjunctul său Octavian Bodişteanu, reprezentant al liberalilor reformatori.
O mişcare similară s-a produs şi la Externe: viceministrul Natalia Gherman fiind avansată la şefia instituţiei,  cumulând şi funcţia de vicepremier. La fel Tatiana Potîng a fost avansată din funcţia de viceministru al Educaţiei în cea de vicepremier. 58 de deputaţi au votat nominal pentru componenţa şi Programul noului Guvern.
(Marina Liţa, Virginia Dumitraş)

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite