Noul Cod al serviciilor media audiovizuale, aprobat în prima lectură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO parlament.md
FOTO parlament.md

Proiectul noului Cod al Audiovizualului, redenumit în Codul serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova, a fost aprobat de Parlament în prima lectură în şedinţa de vineri, 20 aprilie. Acesta prevede un şir de reglementări noi referitoare la principiile de comunicare audiovizuală, în temeiul cărora trebuie să activeze toţi furnizorii de servicii media. Proiectul a fost criticat de către deputaţii din opoziţia parlamentară, transmite IPN.

Potrivit autorilor proiectului, documentul reglementează libertatea de exprimare, independenţa editorială, asigurarea informării corecte, protecţia minorilor şi a persoanelor cu dizabilităţi. Totodată, documentul vine să asigure echilibrul de gen, protejarea spaţiului audiovizual naţional, transparenţa proprietăţii, accesul la evenimente importante majore etc.

Capitole aparte se referă la organizarea şi funcţionarea serviciilor media liniare, misiunea furnizorilor publici de servicii media, funcţionarea furnizorului public naţional, furnizorii comunitari de servicii de radiodifuziune sonoră, distribuitorii de servicii media, organizarea serviciilor media audiovizuale neliniare, comunicările comerciale audiovizuale, precum şi Consiliul audiovizualului.

Deputatul Partidului Socialiştilor Vlad Batrîncea a spus în luarea sa de cuvânt, că proiectul noului Cod este unul absolut restrictiv, promovat în grabă, fără avizul Comisiei parlamentare juridice, numiri şi imunităţi şi al Centrului Naţional Anticorupţie. Deputatul susţine că fracţiunea pe care o reprezintă va sesiza Curtea Constituţională pentru a anula documentul.

Nici fracţiunea Partidului Comuniştilor nu a susţinut proiectul. În luarea sa de cuvânt, lidera fracţiunii, Inna Şupac, a afirmat că la ziua de astăzi în loc să se vorbească despre progresul presei, se vorbeşte despre regresul ei. Potrivit parlamentarei, noul Cod nu vine să soluţioneze problemele existente în domeniul audiovizualului, dar să le aprofundeze.

Iurie Ţap, deputatul Partidului Liberal Democrat, a spus la rândul său că proiectul are nevoie de amendamente majore pentru lectura a doua, deoarece la etapa la care a fost votat astăzi nu asigură independenţa mass-mediei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite